Big Brains are coming to Amsterdam

Tijdens de persconferentie donderdag 26 augustus in de Amsterdam RAI waar het beurs – en congresseizoen 2021/2022 officieel geopend werd zei  Wethouder Everhardt (economische zaken, Amsterdam): “Big brains are coming to Amsterdam” en “FinTech biedt nieuwe oplossingen en die hebben we nodig”  Daarbij sprak hij de hoop uit dat ze ‘here to stay’ zijn. De stad biedt immers met name ruimte en een cruciaal netwerk voor dergelijke bedrijven.

Victor Everhardt

Het is dus ook niet voor niets dat hij zegt dat “de gemeente Amsterdam de komende vier jaar 3,7 miljoen euro investeert in het aantrekken van congressen die waarde toevoegen aan onze stad. We willen van Amsterdam één van de belangrijkste congressteden van Europa maken. Amsterdam staat inmiddels op de veertiende plaats op de lijst van meest aantrekkelijke congresbestemmingen wereldwijd. Congressen zorgen voor inkomen, werkgelegenheid en opleiding en versterken tegelijkertijd de lokale economische sectoren.” 

Na de persconferentie sprak CongresWereld nog verder met de wethouder onder andere over hoe Amsterdam kijkt naar het verdwijnen van grote congressen naar andere Europese steden. Een zorg die speelt in de branche. Everhardt: “Amsterdam zet zich door de investering van die 3.7 miljoen in een Congresbureau ook juist in voor de middellange termijn voor de metropool regio Amsterdam. En we zien ook dat de congreswereld gaat veranderen. Door het ontstaan van hybride congressen kunnen grote congressen weer naar een relatief kleine congresstad als Amsterdam.”

Verder wil Everhardt structureel inzetten op de congresbezoeker, die hij ziet als een waardevolle bezoeker, een bezoeker die zich verdiept in de stad. Zoals Amsterdam zich ook in het algemeen gaat richten op bezoekers die iets toevoegen aan de stad, die interesse in de stad en haar bewoners hebben. Op de vraag 'hoe?': "We kunnen natuurlijk geen hek om de stad bouwen, maar we werken er hard aan om de mensen die zich niet weten te gedragen te weren”. Op de vraag hoe dat dan zichtbaar is, antwoordt Everhardt : “We zetten zichtbaar in op handhaving, op het weren van bepaalde soorten toeristenwinkels, AirBnB wordt geweerd uit bepaalde wijken. Iemand die zich nu verdiept in wat we in Amsterdam aan het veranderen zijn kan dat zien. We zijn daar gisteren al mee begonnen, serieus, we geven daar vandaag ook uitvoering aan en ja, dat moeten we ook gaan blijven volhouden.” 

Ted Walraven