World Forum gastheer internationale top over AI

Minister Hoekstra with representatives from, amongst others, Chile, the United States, United Kingdom, France, South Korea, Germany, Turkey, Canada, Mexico, Australia, Indonesia at the launch of the REAIM 2023 summit in The Hague.

Nederland organiseert in februari 2023 een internationale top over verantwoorde toepassing van artificial intelligence in het World Forum Den Haag. Het doel is om een ​​agenda op te stellen die uiteindelijk zal leiden tot internationale afspraken over de ontwikkeling en verantwoorde toepassing van AI.

Deze internationale top over Responsible AI in het Militair Domein – REAIM 2023 – wordt op 15 en 16 februari in samenwerking met het Ministerie van Defensie gehouden. Dit kondigde minister Hoekstra aan op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

AI is essentieel voor een hightech, toekomstbestendige krijgsmacht. Tegelijkertijd zijn er risico's en dilemma's aan verbonden, bijvoorbeeld als de inzet van AI leidt tot gebrek aan menselijke controle, de mogelijke escalatie van geweld of onduidelijkheid over verantwoordelijkheid.

Hoekstra: “AI ontwikkelt zich in hoog tempo, ook in het militaire domein. Deze nieuwe technologie wordt een van de grootste uitdagingen op het gebied van internationale veiligheid en wapenbeheersing. Als we nu geen internationale afspraken maken over kaders voor het verantwoord ontwikkelen, inzetten en gebruiken van AI, krijgen we daar later spijt van.”

Het evenement brengt vertegenwoordigers van overheden, kennisinstellingen, industrie, denktanks en maatschappelijke organisaties van over de hele wereld samen. Om zoveel mogelijk mensen uit deze doelgroepen aan de top te laten deelnemen, wordt een deel van de sessies online gestreamd. Om de top te lanceren, werd een online talkshow gehouden op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

Bas Schot, hoofd van het Haags Convention Bureau voegt toe: “Den Haag organiseert weer een top die op de lange termijn voor iedereen goed is. Als internationale stad van vrede en recht past het dat we een top organiseren over verantwoord wapengebruik en ik kijk uit naar het resultaat dat dit evenement zal brengen.”

Marije Bouwman, directeur Operations, Safety & Security, World Forum The Hague: “World Forum The Hague is vereerd om gastheer te zijn van deze conferentie. We zijn dankbaar dat we kunnen blijven voortbouwen op onze expertise van hoogwaardige beveiligde evenementen.”