Amsterdam RAI toont vitaliteit in crisisjaar 2009

Amsterdam RAI heeft in het crisisjaar 2009 een netto-omzet behaald van € 108,2 miljoen. De twaalf eigen evenementen en 561 evenementen door derden resulteerden na aftrek van rentelasten en belastingen in een nettowinst van € 199.000 (2008: € 5,3 miljoen) voor het Amsterdamse beurs- en congresbedrijf. In totaal bezochten 1,8 miljoen mensen Amsterdam RAI (evenveel als in het vergelijkbare beursjaar 2007). 

Slagkracht
Dat Amsterdam RAI er onder de crisisomstandigheden van 2009 in geslaagd is zwarte cijfers te schrijven, toont de financiële wendbaarheid en commerciële vitaliteit van de onderneming. Behalve dat direct in oktober 2008 ingrijpende kostenmaatregelen werden getroffen was de situatie een extra aansporing om alternatieve beursconcepten te ontwikkelen. Belangrijkste voorbeeld was AutoRAI 2009 waarbij de continuïteit van het evenement werd gewaarborgd door het kostenniveau voor exposanten met 70% te verlagen. Verder is Amsterdam RAI er ondanks de crisis in geslaagd nog tijdens 2009 een aantal nieuwe evenementen binnen te halen.

Elicium geopend, investeringsprogramma afgerond
In september 2009 werd RAI Elicium, het nieuwe, gezichtsbepalende gebouw van Amsterdam RAI officieel geopend door ZKH de Prins van Oranje. Daarmee is een uitgebreid meerjarig investeringsprogramma van 111 miljoen euro gericht op ‘upgrading' afgerond. Met de extra congres- en vergaderzalen in het Elicium, waarbij ook de vier innovatieve ‘flexkantooretages' kunnen worden ingezet, kan Amsterdam RAI zich in aantal zalen' het grootste congrescentrum van Europa' noemen. Een propositie waarmee de RAI zich nog nadrukkelijker wil bewegen op de markt van de grote, internationale meerdaagse evenementen.

Goede vooruitzichten
Voor de komende jaren kan Amsterdam RAI bouwen op een aantal succesvolle internationale beurstitels, een goed gevulde orderportefeuille met evenementen van derden en de nu al gebleken extra aantrekkingskracht van het RAI Elicium.
Voor 2010 staan onder meer drie grote internationale beurzen op de agenda, te weten Intertraffic, ISSA/INTERCLEAN en METS. Verder is de RAI het podium voor een groot aantal beurzen en congressen die door derden worden georganiseerd. Voorbeelden daarvan zijn de Sibos, het jaarlijkse door SWIFT georganiseerde internationale beurscongres voor de financiële sector over betalings¬verkeer, het 17e World Congress On Information Technology (de belangrijkste ICT-conferentie ter wereld) en Powergen, een driedaagse beurs en conferentie voor de Europese energiesector.

Amsterdam RAI verwacht daarom dat omzet en resultaat in 2010 belangrijk hoger zullen uitkomen dan in 2009. Daarmee ligt het toekomstperspectief weer meer in lijn met de meerjarenplanning zoals die voor de financiële crisis is gemaakt.