Amsterdam RAI en GroenBalans stimuleren CO2-neutrale evenementen

Amsterdam RAI biedt sinds kort de mogelijkheid aan organisatoren van beurzen en congressen om hun evenement CO2-neutraal te maken. Hiertoe is een samenwerkingsverband gesloten met GroenBalans, dat diensten levert op het gebied van CO2-compensatie en -reductie.

Event CO2-Calculator
Om organisatoren van een evenement inzicht te geven in het energieverbruik, hebben Amsterdam RAI en GroenBalans de Event CO2-Calculator ontwikkeld. Met deze online calculator kunnen organisatoren zelf de CO2-uitstoot van hun evenement berekenen. Het gaat hierbij zowel om het energieverbruik tijdens het evenement zelf, als om het gebruik van vervoermiddelen en eventuele overnachtingen van bezoekers.

Het evenement kan CO2-neutraal gemaakt worden door alle verbruikte energie te compenseren. Deze CO2-compensatie vindt plaats door CO2-rechten aan te kopen die voortkomen uit de produktie van duurzame energie. Zo worden duurzame energieprojecten gestimuleerd. Bovendien kunnen beursorganisatoren zich zo milieubewust positioneren voor hun bezoekers.

De eerste organisator die hier gebruik van maakt is het Aids Fonds, STOP AIDS NOW! en Soa Aids Nederland. Zij organiseren het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks in Amsterdam RAI op 1 december 2009.

Over Amsterdam RAI
Amsterdam RAI (www.rai.nl ) heeft de ambitie om in de congres- en evenementenindustrie binnen vijf jaar koploper in Europa te zijn op het gebied van duurzaamheid. Als onderdeel van deze MVO-strategie zijn al verschillende projecten gestart, zoals het verminderen van afval-, energie- en waterstromen, een duurzaam inkoopbeleid, een innovatief parkeer- en mobiliteitsplan en de ondersteuning van goede doelen.
 
Over GroenBalans
GroenBalans (www.groenbalans.nl ) helpt overheden en bedrijfsleven bij het reduceren van hun CO2-uitstoot. GroenBalans stelt CO2-footprints op, vergroent grijze stroom, geeft adviezen voor energiereductie en het gebruik van duurzame energie, en compenseert overgebleven grijs energieverbruik door de inzet van hoge kwaliteit CO2-rechten.