Homo Timidus? Maar spanning is noodzakelijk

Een boek van Edwin Zasada over angst, onzekerheid en vrijheid. Zware kost? Nee, integendeel. Het is een boek vol herkenning en goed geschreven met respect naar de lezer. We zaaien op alle fronten angst en niet alleen de politiek en overheden. Nee op ieder vlak kunnen we er wat van. Macht ‘regeert’ door angst en wij mijden graag alle risico’s, omdat we er niet op afgerekend willen worden. Presteer je niet, dan is het ‘dag’ baan. Bij te weinig omzet, vallen er rake klappen. En morgen of volgende week valt het dak van de hemel op ons hoofd. Het beperken van risico’s kan nodig zijn, maar mag niet leiden tot verstikking van persoonlijke groei en mentale gezondheid.

Angst is onderdeel van ons leven. We zoeken altijd bewust of onbewust naar een (be)dreiging. Is de ROI van het evenement niet naar verwachting dan wijken we voor de volgende keer uit naar een andere locatie, gebruiken we een ander bureau, andere leveranciers. Macht door angst. Met ons wijzende vingertje naar de politiek en overheden vergeten we onszelf. We zijn namelijk allemaal uitstekend in staat om angst en onveiligheid te zaaien. We doen dat via gesprekken, media en social media. Brengen onze mening over onveiligheid en onrust met verve en zorgen met elkaar voor grote chaos. We hebben in de loop van ons bestaan al heel veel angststressoren getackeld, maar vinden steeds weer nieuwe. We houden elkaar in de gaten op alle mogelijke manieren en beperken de ander en onszelf in onze individuele vrijheid.

Laat je niet afschrikken door het onderwerp. Zasada is allesbehalve intimiderend, ondermijnend of betuttelend. Het gaf mij heel veel duidelijkheid over hoe groot de angst soms is om buiten gebaande paden te treden. En hoe slimme mensen jou als een schaakstuk over het bord kunnen plaatsen. Maar ook hoe je dat zelf regelmatig doet bewust of onbewust. Door het lezen van dit boek leer je ook om krachtiger te zijn en niet in valkuil na valkuil te stappen.

Op de achterflap van het boek staat het mooi beschreven. We leven langer dan ooit, maar voelen ons niet veiliger. We maken minder traumatische gebeurtenissen mee, maar lijden aan meer trauma’s. Er is minder om bang voor te zijn, en toch zijn we angstiger. Angst lijkt een steeds grotere invloed te krijgen op onze westerse samenleving… Ongemerkt ruilen we individuele vrijheid, ontplooiingsruimte, weerbaarheid en autonomie in voor een symptomatische aanpak van fysieke en sociale onveiligheid.

Angst en vluchtgedrag bestaan natuurlijk al zo lang als er leven is op aarde. Een natuurlijk instinct tot zelfbehoud. Maar dat wordt wel steeds meer gevoed door externe gebeurtenissen. Wat is nu eigenlijk die rol van angst in onze samenleving, op ons werk en in ons privéleven? Heel interessant om de visie van Zasada daarover te lezen.

Ik vond dit boek een aanwinst.

Lynn van de Steen
 

Over de auteur:

Edwin Zasada (1985) volgde de militair-wetenschappelijke opleiding Krijgswetenschappen aan de Koninklijke Militaire Academie. Tijdens zijn loopbaan als officier bij de pantserinfanterie rondde hij in de avonduren zowel een master Strategic Human Resource Management als een master Business Process Management & IT af. Naast zijn werk verrichtte hij als zzp’er coachingswerkzaamheden, waarna hij de overstap naar de retail sector maakte. Daar vervulde hij verschillende leidinggevende functies voordat hij als  zelfstandig human performance specialist actief werd.

Uitgever: Scriptum
ISBN: 9789463192637