Een doorlopend vakantiegevoel ook in je familiebedrijf

(2 recensies) “Al je zakelijke doelen behalen met een doorlopend vakantiegevoel”, schrijft auteur John Slabbekoorn in zijn boek ‘Relaxed Vlammen’. Hoe word je meer misbaar in je bedrijf en mis je minder van het leven. In een familiebedrijf moet elke generatie invulling geven aan het eigenaarschap. Dat vraagt om goed bestuur en veel helderheid. Hoe zetten families de eigenaarsrol duidelijk neer. Daarover schrijven Ilse Matsers en Jacqueline van Zwol in ‘Goed Eigenaarschap’.

Opgeslokt worden door werk en bedrijf. Nauwelijks een privéleven want jij bent immers onmisbaar. En hoe is dat dan in een familiebedrijf waar nog (meer) andere dynamieken spelen. Hoe kun je daar zorgen voor een beter evenwicht tussen werk en privé en hou je ondertussen de familierelaties soepel.

Relaxed Vlammen voor meer balans tussen privé en werk

“Al je zakelijke doelen behalen met een doorlopend vakantiegevoel”, schrijft auteur John Slabbekoorn in zijn boek 'Relaxed Vlammen'. Hoe word je meer misbaar in je bedrijf en mis je minder van het leven. Een boek dat bijna leest als een roman en zich richt op een sterke mindset waarin ‘jij’ centraal staat en ook nog eens succesvol bent met je business. ‘Hoe blijf je jarenlang succesvol – in tegenstelling tot 90 procent van je collega-ondernemers.’

Voor velen is het herkenbaar. Helemaal opgeslokt worden door werk en bedrijf. Nauwelijks tijd voor een bevredigend privéleven. Jij bent immers onmisbaar. Want als jij het niet doet…wie doet het dan? Niemand toch… Een gedrevenheid die geheel wordt ingezet voor je/het bedrijf en volslagen voorbij gaat aan wat jouw moment van leven zou moeten zijn.

Het is niet het eerste boek dat gaat over een betere balans tussen werk en privé. In dat opzicht is het dus ‘misbaar’. Maar het is wel een boek dat focust op ‘jou’. Hoe kun jij je werk/privé zo invullen dat je beide naar tevredenheid kunt invullen. Dat je plezier haalt uit je leven en natuurlijk ook uit je werk. Hoe verzamel je de juiste mensen om je heen en stel je een team samen, hoe klein ook, dat zich gewaardeerd voelt en waar je werk aan over kunt laten. Je hebt ze per slot van rekening niet zomaar gekozen, maar geselecteerd op hun vaardigheden. Laat ze doen waarvoor ze zijn aangenomen en ga het niet nog eens allemaal over zitten doen. Laat het los! Dat maakt het boek dan weer onmisbaar.

‘Negen van de tien ondernemers is binnen tien jaar uit business.’ Ze werken zich uit de naad en willen alles zelf doen. Het moment van succes zal toch een keer moeten komen… Helaas blijkt dat voor velen onbereikbaar. Relaxed Vlammen laat je ontdekken hoe veel meer kunt bereiken zonder vrijheid, gezondheid, relatie en gezin op het spel te zetten.’

Slabbekoorn legt aan de hand van voorbeelden die veelal autobiografisch zijn uit hoe je dat succes wel kunt bereiken. Wat je ervoor nodig hebt, wat je kunt doen en vooral ook wat je niet moet doen.

Een boek dat geen kant-en-klare oplossing biedt of gouden bergen belooft. Je zult hard moeten werken om dat evenwicht te vinden en daarmee persoonlijk en zakelijk succes. Het kan je wel een eind(je) op weg helpen om het te bereiken.

Lynn van de Steen

Over de auteur:
John Slabbekoorn is mede-eigenaar van LifestyleofBusiness, samen met zijn vrouw Jeanet Wolf. Hij is expert op het gebied van business en performance coaching. Met zijn RelaxedVlammen-methode heeft hij al heel wat ondernemers gecoacht.

Uitgever: Van Duuren Management
ISBN: 789089657046

Goed eigenaarschap van een familiebedrijf gaat niet over 1 nacht ijs

Het familiebedrijf. Een soort apart. Hoe zorg je voor goed eigenaarschap en hou je het ook nog ‘gezellig’. Je wilt elkaar toch ook buiten de werkvloer, directietafel, aandeelhoudersvergadering nog in de ogen kunnen kijken. Familiebedrijven met al hun historie en kennis en ‘zo deden we het altijd al’ geconfronteerd met de uitdagingen van deze 'nieuwe' tijd. 'Goed Eigenaarschap' van Ilse Matsers en Jacqueline van Zwol is een boek dat ervoor pleit dat de eigenaarsrol duidelijker wordt neergezet.

Familiebedrijven krijgen met nogal wat uitdagingen te maken. Wat zijn de onderlinge verwachtingen? Hoe worden de rollen verdeeld? Willen de betrokkenen allemaal direct betrokken zijn of ambiëren ze een andere rol? Hoe regel je dat bedrijfskundig en juridisch? Kortom hoe zorg je ervoor dat ieder aspect in en rond het familiebedrijf zo goed is geregeld, dat het bedrijf stevig overeind blijf staan. En dat het nog steeds ‘veilig’ is om naar verjaardagen of een familiefeest te gaan. Zonder dat ze een arena worden waar ongenoegen wordt gedeeld en meningsverschillen worden uitgevochten.

'Goed Eigenaarschap' is een handig boek hierbij. Het is opgeknipt in een aantal los van elkaar te lezen hoofdstukken. Zodat je eruit kunt halen wat voor jou van belang is of kan zijn. Beide auteurs hebben veel kennis van het reilen en zeilen van familiebedrijven en dat geeft veel nuttige inzichten. Aan de hand van voorbeelden, overzichtjes en schema’s laten ze zien hoe goed eigenaarschap voor synergie tussen familie en bedrijf kan zorgen.

Ik geef het je in deze tijd maar te doen om binnen een familiebedrijf de nieuwe generatie te zijn. De maatschappelijke ontwikkelingen staan bepaald niet stil. Hoe hervorm je bijvoorbeeld de IT, of bereid je je voor op het gebruik van Artificial Intelligence. Ken je de valkuilen, de mogelijkheden, de juridische kaders van het familiebedrijf? Hoe creëer je draagvlak bij de vorige generatie en de werkvloer? En heel belangrijk, hoe maak je op de juiste manier gebruik van de kennis en ervaring die voorhanden is.

Zorg voor goed eigenaarschap. Eigenaarschap houdt in dat je je ergens verantwoordelijk voor voelt én deze verantwoordelijkheid neemt. Lijkt vanzelfsprekend, maar het is hard werken en vraagt om het maken van goede afspraken die juridisch zijn vastgelegd. En volgens de auteurs van dit boek ontbreekt het helaas nog vaak in generaties aan een visie op eigenaarschap in generaties na de oprichter. Dit boek neemt de lezer mee langs de vraag wat de rol van de eigenaar is en hoe deze zich verhoudt tot bijvoorbeeld de directie en de RvC.

Een nuttig boek. Vooral ook voor diegenen die voorzichtig hun eerste stappen binnen het/een familiebedrijf zetten. Het geeft namelijk een goed overzicht van alle zaken die geregeld moeten worden bij het opzetten of voortzetten van een familiebedrijf.

Goed eigenaarschap gaat echt niet over 1 nacht ijs…

Lynn van de Steen

Auteurs:
Ilse Matser
begeleidt familiebedrijven bij het vormgeven van het eigenaarschap. In het boek Goed eigenaarschap schetst ze overzichtelijk wat er komt kijken bij goed eigenaarschap en geeft ze talloze praktische adviezen om die rol inhoud en richting te geven.
Jacqueline van Zwol begeleidt familiebedrijven bij het vormgeven van het eigenaarschap. In het boek Goed eigenaarschap schetst ze overzichtelijk wat er komt kijken bij goed eigenaarschap en geeft ze talloze praktische adviezen om die rol inhoud en richting te geven.