Boekkeuze: Spreken is zilver, boksen is goud

Dat moment dat je overloopt. Je wel tegen de muren kunt schoppen of visioenen hebt hoe je je collega in elkaar kunt timmeren. Knock-out door je eigen gebrek aan balans. Door het gebrek aan respect en evenwicht binnen het team of de organisatie of juist de onduidelijkheid. We potten op. Doen er niets mee. Nemen de rol die ons wordt toebedeeld of waar wij zelf in zijn gegleden. En laten alles sudderen. Dat kan anders met bokscoaching. Waarom kan coaching/therapie door middel van vechtsport zoveel impact hebben?

Spreken is zilver, boksen is goud van Berend Oosterhuis geeft een duidelijke en praktische uitleg over wat bokscoaching is. Voor wie het geschikt is en voor wie niet. Met veel voorbeelden en handvatten voor trainers, coaches en therapeuten. De samenvatting van het boek is duidelijk.
Vechtsport is booming en hard op weg de harten van Nederland te veroveren. Steeds meer mensen ervaren de veranderkracht van vechtsport. Boksen is niet alleen een uitdagende work-out, maar ook een bewezen, effectieve behandelmethode. Als trainers, coaches en therapeuten vechtsport inzetten als interventie, behalen zij betere resultaten. Verbaal sterke mensen kunnen zich nog wel eens achter hun woorden verschuilen, maar het lichaam liegt niet: door boksen in te zetten als interventie komen moeilijk bespreekbare zaken veel eerder naar boven. De manier waarop iemand bokst, zegt veel over hoe hij functioneert: is hij angstig, afwachtend, aanvallend of juist te dominant?

Bokscoaching kan 1 op 1 gegeven worden, maar ook aan groepen. En dat laatste kan veel betekenen voor teams in deze tijd. De prestatiedruk is groot evenals de ambities van veel jonge enthousiaste professionals. Communicatie is belangrijk, maar onderlinge duidelijkheid laat nogal eens iets te wensen over. Onbedoeld en ongemerkt hangen sommige teams als los zand aan elkaar.

Dat kan anders als je als team leert door middel van boksen wat de rol is die jij inneemt in het team, maar ook wat jou eigen ambities zijn. Leren om met twee benen stevig op de grond te staan en op te komen voor jezelf. Waar het de ambitie van de één is om dag en nacht door te werken om binnen drie jaar aan de top te staan. Kan het voor de ander betekenen dat er naast lekker werken ook tijd moet zijn voor andere leuke dingen.

Bokscoaching is geen stappenplan voor goed of fout. Maar wel om duidelijkheid te krijgen voor jezelf en over elkaar. In deze coaching zit ook een fijn staccato, een goede afwisseling tussen stoten en vragen. Knal…. Wat voel je? Knal…. Wat doet dat met je? Tik tik doorgaan. Snelle antwoorden zonder al teveel nadenken.

Spreken is zilver, boksen is goud is een handboek voor therapeuten, trainers en coaches, maar ook interessant voor bijvoorbeeld de teamleader die het team op een hoger plan wil tillen. Die van dat losse cement een mooi stevig muurtje wil bouwen waar respect voor de ander en jezelf en communicatie waardevolle ankers zijn.

En wat is er fijner om een keer al je frustratie, verdriet of onzekerheid eruit te knallen tijdens een fijne bokssessie?

Lynn van de Steen

Over de auteur:

Berend Oosterhuis:Trainer, coach en directeur van Bokscoaching: het grootste bureau van Nederland als het gaat om het inzetten van vechtsport in training, coaching en therapie. Na duizenden uren op de mat, stapels boeken en veel opleidingen en cursussen heeft hij besloten om zijn kennis en ervaring te delen. Berend wil mensen raken en inspireren met zijn talent.

Spreken is zilver, boksen is goud – Bokscoaching
Uitgeverij: Van Duuren Management
ISBN: 978 90 8965 584 4
Onder andere verkrijgbaar bij Managementboek.nl