Boekkeuze: HR met ballen

De HR-professional is vaak het pispaaltje binnen de organisatie of de grote onzichtbare. Maar Human Resources, personeel dus, is de belangrijke pijler van het bedrijf. Omzet en winst worden als belangrijker gezien dan het investeren in medewerkers. Maar zonder die medewerkers is er toch niets en niemand om die omzet mee te maken… Hoe toon je ballen als HR-professional? Bob Zeegers zet het even haarfijn op een rij met humor en scherp inzicht...

Is HR saai? Onzichtbaar? Een lastig cijfer in de kengetallen? Een ongewenste kostenpost? Of zoals zo mooi beschreven staat in het boek HR met ballen: “Het kleine zusje dat aan de kant staat te dreinen”. Welnee HR is juist supercool.

HR draait om mensen en menselijkheid. Geen soft gedoe, maar een serieus bedrijfsonderdeel waar veel aandacht naartoe zou moeten gaan. Veel luisteren, praten en heel veel voorbereiden. Je hebt niet alleen te maken met de (nieuwe) medewerker, maar ook met de manager van de betreffende afdeling of de organisatie. En veel van die tijd gaat erin zitten om van deze managers de onverdeelde aandacht te krijgen. Niet voor tien minuten maar desnoods voor anderhalf uur. Duidelijkheid is waar het om draait.

Zoals Zeegers zo treffend vraagt in het boek: Ben jij de baas over HR of is HR jou de baas? Veel tijd gaat verloren in slecht meewerkende managers, ellenlange to-do-lijstjes en de waan van de dag. Bakken vol data worden over ons heen gestort. Te veel data. Het gaat om het kiezen van de juiste persoon voor het uitvoeren van die bepaalde taak of functie.

Als HR-professional houd je je met mensen bezig. Zitten ze op de goede plaats, functioneren ze naar behoren? Voelen ze zich veilig en begrepen? Wie valt op door verzuim of waarom is het verzuim überhaupt zo groot? Je werkt als HR-professional met het menselijk kapitaal van een bedrijf. En dat gaat om heel veel geld. Management ziet het vaak als een lastige en onwelkome kostenpost; HR als investering in menselijke kennis en capaciteiten.

Toch kruipt HR nog wel eens een beetje weg tijdens vergaderingen. Adviseren is oké, maar kennelijk is meebeslissen niet toegestaan.

“Wat zou er gebeuren als HR met een gele markeerstift wel bovenaan de MT-agenda staat? Als jij met supersimpele gesprekstechnieken adviezen geeft waar de oogjes van je management van gaan glimmen, en je weer alle tijd hebt om aan de slag te gaan met belangrijke HR-thema’s?”

Eigenlijk, als je het mij vraagt, is de HR-professional een beetje de spin in het web…

Lynn van de Steen

Over de auteur:
Bob Zeegers is oprichter van HR Navigator, de grootste HR-vergelijkingssite van Nederland, en adviseerde 16.000 organisaties over HR. In 2021 won zijn bedrijf de Challenger Award.

HR met ballen
Uitgever: Van Duuren Management
ISBN: 978 90 8965 656 8
Onder andere verkrijgbaar bij Managementboek.nl