Boekkeuze: Het grote verwonderboek voor managers

Wat als het ook anders kan?
Hoe sociale innovatie bijdraagt aan een verandering en vernieuwing in jouw organisatie

Durf jij die luis in de pels te zijn? Die collega die eeuwig en altijd blijft vragen naar het waarom en blijft doorvragen? Wat ga je zien als je met andere ogen naar je werk kijkt? Wat gebeurt er als je je denkkaders oprekt, ondersteboven houdt of juist stevig neerzet? Wat kom je tegen als je uit je comfortzone stapt? En wat gebeurt er als je de vraag stelt of het ook anders kan?

Het grote verwonderboek voor managers van Elleke van Gelder inspireert de lezer om eens anders te kijken naar de organisatie. Niet langer te zoeken naar problemen, maar de mogelijkheden zien. Durven doorvragen, verder kijken, onderzoeken en vooral lef hebben om het eens anders te doen. 183 pagina’s vol verwondering en nieuwsgierigheid, maken je als lezer ook steeds nieuwsgieriger.

In onze organisaties zijn we gewend om te managen. Dag in en dag uit. Is het ene probleem gemanaged, staat het volgende alweer voor de deur. Tijdens al dat drukke managen laten we andere manieren van kijken, denken en doen links liggen. Geen tijd voor. Te druk. Want al die problemen…die willen een oplossing. En snel ook!

Prettig opgedeeld in vier delen, leest het boek snel weg. Het inspireert tot anders kijken, anders denken en anders doen. En dat allemaal geschreven met een passie en enthousiasme die je als lezer meesleept. Hierbij geholpen door legio voorbeelden. Waarom maken we het onszelf toch soms zo moeilijk? Waarom durven we ons hoofd niet boven het maaiveld uit te steken? Waarom verstoppen achter een schijnveiligheid? Waarom rekken we onze comfortzone niet wat op? En waarom kijken we niet eens een beetje verder?

De afgelopen jaren waren we gedwongen om onze creatieve kern aan te boren. De pandemie en maatregelen lieten weinig ruimte. Wilden we overleven als organisatie dan moest het anders en het kon ook anders. Die vraag is nog steeds actueel: Kan het ook anders?

Van Gelder schudt ons wakker met haar constante vragen. Waarschuwt voor aannames, pedanterie, egotripperij en zoekt naar verbindingen, vernieuwingen. Anders kijken, anders denken en anders doen. Het hoeft niet allemaal gisteren al bedacht en uitgevoerd te zijn. Welnee vernieuwing heeft soms even tijd nodig. Goed denkwerk. Antwoorden op vele vragen.

Reuze vermoeiend zo’n collega binnen de organisatie die met al haar vragen geen genoegen neemt met dooddoeners. Waarom? Waarom? Kun je niet eens lekker in je comfortzone hangen en op je lauweren rusten. Moet je je creatieve brein weer op ‘on’ zetten.

Zoek je in je werk weer naar je passie en plezier dan moet je dit boek zeker lezen. Vind je het allemaal wel best zo? Dan is dit boek ook een aanrader. Zet je misschien ongewild toch weer eens aan het denken. Waarom niet?

Lynn van de Steen

Over de auteur:
Drs. Elleke van Gelder is adviseur sociale innovatie bij de Nationale Politie. Ze studeerde orthopedagogiek en deed de Master of Criminal Investigation aan de Politieacademie. Bij welk team ze ook werkt, stelt ze de vraag: Kan het ook anders? Sinds 2020 is zij, naast haar werk bij de politie, als partner aangesloten bij The Change Studio, een organisatiebureau dat zich richt op verandering en leiderschapsontwikkeling via vernieuwende wegen.

Het grote verwonderboek voor managers
Elleke van Gelder
Uitgeverij: Van Duuren Media
ISBN: 978 90 8965 630 8
Onder andere verkrijgbaar bij Management.nl