“Verdomde klootzakken, ik leef nog!”

(Recensie) Hij was pas 27 toen hij het boek schreef dat de rest van zijn leven ingrijpend zou veranderen. Roberto Saviano schreef namelijk een alles onthullend boek over de Napolitaanse maffia ‘Gomorra’. Een boek dat hem van de ene op de andere dag op een dodenlijst plaatste. In de graphic novel ‘Ik leef nog’ vertelt hij over een leven zonder vrijheid en wat dit met hem heeft gedaan en tot op de dag van vandaag doet.

Als 27-jarige onderzoeksjournalist schreef hij Gomorra. Zonder franjes en tierelantijnen. Een rauwe werkelijkheid die voor de meesten van ons volkomen onbegrijpelijk is. Onnatuurlijk, niet meer van deze tijd. Helaas is het voor hem nog steeds ‘deze’ tijd.

‘Ik leef nog’ van Saviano is een schrijnend en indrukwekkend boek om te lezen. Nou ja boek… In deze ijzingwekkende, autobiografische graphic novel gaat de schrijver de dialoog aan met de tekenaar, Asaf Hanuka. De combinatie van minimale tekst en sterke afbeeldingen brengt emotie en intentie sterk over. Geeft precies die snelheid waardoor je in het gevoel blijft.

De beelden en de korte tekst maken de inhoud intens. Nemen je als lezer mee naar de eenzaamheid en kilte van het altijd op de vlucht zijn. De noodzaak een pantser om je gevoel te bouwen om zo staande te blijven. Daarnaast de eeuwige aanvallen van onwetenden die je een aandachtzoeker of geldwolf noemen.

Je bent niet dood maar je leeft ook niet. Je bestaat in dat schemerveld daar tussenin. Niet te bevatten is dat. Zo bijzonder weergegeven. Een bestaan waarin je steeds weer naar een andere plek wordt verkast. Met de beveiliging op je hielen. Zij eerst naar binnen en dan pas jij. Altijd op je hoede zijn. Niet alleen voor het fysieke gevaar maar ook voor de valse woorden van onwetenden. Leven zonder je dierbaren om je heen. En dat alles laat een wond achter.

“Ik leef nog” gaat over die wond.

Saviano positioneert zich niet als slachtoffer, maar als strijder.
“Verdomde klootzakken, ik leef nog”.
 De laatste woorden in het boek. Krachtig en strijdvaardig.

Lynn van de Steen

Over de auteur
Roberto Saviano is schrijver, onderzoeksjournalist en publicist. Hij brak in 2006 internationaal door met de bestseller Gomorra, waarin hij verslag deed van de Napolitaanse onderwereld. Daarnaast schreef hij verschillende andere boeken over criminaliteit, waaronder Zero zero zero en De kinderen in de sleepnetten. Van Gomorra en Zero zero zero zijn tevens populaire televisieseries gemaakt.

Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 978 90 00 38461 7