Leidinggevenden ondersteunen hybride werken vaak onvoldoende

Nederlandse leidinggevenden (75%) zijn ervan overtuigd dat ze extern en hybride werken ondersteunen, terwijl maar liefst 39 procent van de werknemers het helemaal niet eens is met deze bewering. Zij vinden dat de leiding de managementstijl helemaal niet heeft veranderd en 29% geeft aan dat er zelfs sprake is van micromanagement. Maar liefst 41% van hen overweegt hun baan op te zeggen of zelfs van carrière te veranderen als leidinggevenden zich niet aanpassen aan de nieuwe manier van werken. Dit blijkt uit onderzoek van Alluda over extern en hybride werken.

De onderzoekers hebben ook gevraagd aan de deelnemers in hoeverre ze extern of hybride mogen werken van hun werkgever. De helft (50%) van de Nederlands werknemers geeft aan dat ze niet altijd hybride of extern mogen werken. 25 procent van de deelnemers moet minimaal 1 of 2 dagen op kantoor zijn, 10 procent mag 1 dag in de week thuiswerken en 15 project niet. De andere helft van de ondervraagden mogen wel altijd extern of hybride werken.  
 
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat leidinggevenden vaak traag zijn met het invoeren van veranderingen op alle niveaus van organisaties. De overstap op een model met extern en hybride werken vereist een fundamentele verschuiving in de manier waarop managers leidinggeven. In deze nieuwe wereld wordt de relatie tussen medewerkers en managers gebouwd op vertrouwen en is resultaat de ware indicatie van succes. Werknemers worden niet langer gehinderd door bureaucratische processen en ‘micro-managen’. In plaats daarvan is bij hybride werken een ‘bottoms -up, people-first’ aanpak vereist die mensen centraal stelt, in plaats van de hiërarchische benadering. Dit concept wordt Work3 genoemd, een visie die Alludo aankondigde tijdens de recente rebranding van het bedrijf. Work3 betekent een verschuiving in de werkcultuur ter ondersteuning van het idee dat alle medewerkers over de vrijheid en flexibiliteit moeten beschikken om te kiezen waar, wanneer en hoe ze hun beste werk kunnen doen.  
 
“Echt leiderschap krijg je niet door mensen in een ruimte te zetten en te laten doen wat je wilt,” aldus Christa Quarles, CEO bij Alludo. “Het gaat erom dat werknemers de ruimte krijgen om geweldige resultaten te leveren. De afgelopen jaren is bewezen dat kenniswerkers ook thuis productief kunnen zijn. Het is daarom tijd dat organisaties de verplichte van 9 tot 5 mentaliteit op kantoor laten voor wat het is. Ze zullen moeten erkennen dat meer vrijheid en flexibiliteit ervoor zorgt dat medewerkers niet alleen beter werken, maar ook beter leven." 
 
Naast de locatie waarop ze werken, willen werknemers flexibiliteit voor wanneer ze werken. De onderzoeksresultaten bevestigen dat 80 procent van de werknemers niet langer een van 9 tot 5 wil werken. Toch moet bijna 30 procent van de werknemers nog steeds werken op deze manier.  

 Om succes te behalen in de wereld van extern en hybride werken moet de leiding een samenhangende visie creëren, heldere verwachtingen en doelstellingen scheppen. Hierdoor kunnen ze werknemers meer vrijheid en flexibiliteit bieden om te bepalen wanneer, waar en hoe ze hun beste werk kunnen leveren. De realiteit levert echter een heel ander beeld op. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de allerhoogste leiding van mening is dat ze zich hebben aangepast aan de nieuwe manier van leidinggeven, maar niet-managers zijn het daarmee helemaal niet eens.