ICCA publiceert de beste vergaderbestemmingen

Geen lid van ICCA, maar wel geïnteresseerd in het Annual Statistics Report, dan is die informatie nu algemeen beschikbaar. Ook niet-leden kunnen nu profiteren van nieuwe methodologie. De Destination Performance Index (DPI). Deze geeft een meer holistisch beeld hoe bestemmingen de uitdagingen hebben aangepakt.

De International Congress and Convention Association (ICCA) schrijft in haar Annual Statistics Report over de impact van de pandemie op de branche voor verenigingsbijeenkomsten in 2021. Het rapport gaat nauw in op de gevolgen voor vergaderingen. Het betreft vergaderingen die door de pandemie getroffen werden, maar ook vergaderingen die niet geraakt werden.

Daarnaast presenteert de Public Abstract de topbestemmingen voor verenigingsbijeenkomsten in 2021. Gebaseerd op het geschatte totale aantal aanwezigen voor hybride en virtuele evenementen. Het biedt ook een driejarige economische impactanalyse, die gewoonlijk niet beschikbaar is voor niet-ICCA-leden.

“Wij vinden het heel belangrijk dat de wereld een duidelijker beeld krijgt van hoe de wereldwijde branche voor verenigingsbijeenkomsten de afgelopen twee jaar is getransformeerd. Door opnieuw een samenvatting van ICCA's Annual Statistics-rapport aan het publiek te leveren, erkennen we de enorme inspanning die bestemmingen en leveranciers hebben geleverd om zich aan te passen en zelfs te gedijen door pandemische uitdagingen”, aldus Senthil Gopinath, CEO van ICCA.

De DPI onderzoekt 8.000 internationale associatiebijeenkomsten die gepland zijn voor 2021, op basis van zes prestatie-indicatoren (gepland, onaangetast, virtueel, hybride, digitalisering en bedrijfscontinuïteit). Wanneer ze worden gecombineerd, vertegenwoordigen de indicatoren de algehele DPI. Die benadrukken hoe bestemmingen hebben gepresteerd met betrekking tot het winnen van het oorspronkelijke bod. Het COVID-beleid, aanpassingsvermogen en technologische mogelijkheden om on-site evenementen om te zetten in virtuele/hybride evenementen.

Bestemmingen tonen veerkracht, aanpassingsvermogen

De landen en steden die in 2021 in de top 20 van vergaderbestemmingen zijn vertegenwoordigd, zijn vergelijkbaar met het rapport van 2019, op enkele uitzonderingen na. Net als in 2019 is de VS het best presterende land voor associatievergaderingen in de DPI. Aangezien ze de eerste plaats innamen in vier van de zes indicatoren (gepland, virtueel, digitalisering en bedrijfsvoortzetting). De overige twee indicatoren, onaangetast en hybride, werden respectievelijk aangevoerd door Spanje en China-PR. Wenen en Lissabon waren goede kanshebbers in de DPI voor steden. Wenen kwam als sterkste uit de bus vanwege meer onaangetaste vergaderingen in 2021.

Over het algemeen presteerde Europa tijdens de pandemie sterk als bestemming voor bijeenkomsten. Zeventig procent van de top 20 landen en 80% van de top 20 steden is Europees. Denemarken en Griekenland vervingen Argentinië en Brazilië in de top 20 van landen voor vergaderingen. Oostenrijk maakte de grootste sprong, van de 16e naar de 11e plaats. Italië claimde de 5e plaats van het Verenigd Koninkrijk. Spanje is sinds 2019 twee plaatsen gestegen en is wereldwijd de 2e ontmoetingsbestemming geworden.

Geconfronteerd met een strenger COVID-beleid dan veel andere vergaderbestemmingen wereldwijd, omarmden China PR, Japan en de Republiek Korea nieuwe technologieën om hybride te worden. In feite heeft de Republiek Korea, vanwege het hoge aantal hybride vergaderingen, Nederland vervangen in de top 10 van landenbestemmingen.

Van de bestemmingssteden waren Montreal (19e) en Dubai (21e) beide uitschieters binnen hun respectieve regio's. Montreal was de enige Noord-Amerikaanse stad in de top 20. Dubai stond op de eerste plaats voor onaangetaste vergaderingen en was de enige stad in het Midden-Oosten die vertegenwoordigd was in de zes individuele top 20-ranglijsten. Ondertussen zijn Boedapest, Porto en Stockholm allemaal nieuwkomers in de top 20 DPI voor steden.

“Met deze Public Abstract van ons jaarlijkse statistiekrapport willen we ook pleiten voor de meetingindustrie en de positieve effecten die associatiebijeenkomsten hebben op bestemmingen. Het is belangrijk dat onze wereldwijde gemeenschap de banden met elkaar en met sectoren als luchtvaart en gezondheidszorg versterkt. Verenigingsbijeenkomsten creëren banen en stimuleren de lokale economie. Bovendien zijn ze van vitaal belang voor internationale kennisuitwisseling en probleemoplossing”, zegt Gopinath.