Te veel data verzameld door gezichtsfilter-apps

Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van gezichtsfilter-apps. Niet alleen meer in de recreatieve social media, maar deze apps worden steeds breder ingezet als marketinginstrument voor diverse evenementen. Nu blijkt dat deze apps onnodig veel data verzamelen. Dit blijkt onderzoek van VPNgids.nl dat zich met name richtte op het gebruik via Tiktok, SnapChat, FaceApp en Oldify. Apps die voor steeds meer doeleinden worden gebruikt. Heel creatief maar dus niet altijd even veilig.

Wie een faceswap-app of filter wil uitproberen, deelt ongemerkt veel data met tech-bedrijven uit het buitenland. Ten minste twee op de drie filter-apps verzamelen bijvoorbeeld locatiegegevens van gebruikers. Van nog eens een kwart is onduidelijk of ze wel of geen informatie over locaties verzamelen. Zes van de 40 apps verzamelen bovendien contactenlijst uit de telefoon van de gebruiker. Dit is onder meer het geval bij Oldify, FaceTune en TikTok. Veel telefoons worden zowel zakelijk als privé gebruikt en dan is het 'delen' van je contactenlijst met ongewenste derden niet wenselijk en verspreidt zich als een olievlek.

De helft van de onderzochte apps bewaart foto’s van gebruikers. Vijf apps bewaren de foto’s zelfs voor onbepaalde tijd, waaronder Reface, Snapseed en TikTok. Nog eens vier apps bieden geen duidelijkheid over de bewaartermijn. Van alle faceswap- en filter-apps is een kwart afkomstig van Chinese bodem. Slechts één op de tien onderzochte apps is gemaakt in de Europese Unie.