Hotelmarkt herstelt wisselend na desastreus coronajaar

De Nederlandse hotelmarkt krabbelt maar met wisselend succes terug na desastreus coronajaar. Het merendeel heeft het nog erg zwaar blijkt uit het HOSTA rapport van Horwath HTL. Vooral het zakelijk internationale verkeer zal naar verwachting maar heel langzaam terugkeren.

De landelijke bezettingsgraad kelderde van een recordhoogte in 2019 op (78,2%) tot een historisch dieptepunt in 2020 (34,4%). De gemiddelde kamerprijs daalde met meer dan 27%, van € 120 om 2019 tot € 87 in 2020. Door de daling van zowel de bezettingsgraden als de gemiddelde kamerprijzen daalde de omzet per kamer in de Nederlandse hotels met 68%, tot slechts € 30 per kamer.

Met name hotels in de regio Amsterdam en Schiphol zijn zwaar getroffen en zullen maar met moeite weer opkrabbelen. De bezettingsgraad viel door de coronamaatregelen in april en mei 2020 vrijwel volledig weg. Na een herstel in de zomermaanden, resulteerden strengere maatregelen in najaar en winter van 2020 opnieuw voor sterk lagere bezettingsgraden en kamerprijzen. Naarmate de vaccinatiegraad in 2021 toenam, en de maatregelen minder streng toepast werden, was ook weer een stijging in de hotelresultaten zichtbaar. En verwacht wordt dat dat in 2022 en 2023 verder zal herstellen. Herstel is sneller buiten de Randstaf maar daarbinnen is een groot deel van de hotels ook afhankelijk van de zakelijke reismarkt en dat zal pas weer aantrekken zodra de zakelijke evenementensector zich verder hersteld en reisbeperkingen wegvallen.

Volgens het rapport wordt voor de Nederlandse markt als geheel wordt verwacht dat de resultaten in 2024 grotendeels terug op het niveau van voor de crisis zullen zijn.