Tips voor online live events en webinars

Ja, ze bestaan nog steeds. Saaie online sessies met pratende hoofden en 3 minuten vragen en antwoorden als enige manier van interactie. Er zijn zoveel mogelijkheden om een meer boeiende, interactieve en leukere ervaring te creëren.

Hier zijn een paar voorbeelden van wat je kunt doen met jouw eigen online live-events en webinars. Allemaal voorbeelden van ervaringen die Cyriel Kortleven, Global professional & TEDx speaker,  heeft uitgeprobeerd met klanten. Het is wel van belang te beschikken over een goede tool voor videoconferenties waarbij je over breakout rooms & verschillende videoschermen van deelnemers beschikt. (Cyriel is een fan van Zoom met een betaald account).

 

  • Vooraf opgenomen of live presentaties

Laat de experts hun inzichten delen via vooraf opgenomen presentaties. Kan worden gecombineerd met live presentaties van meer motiverende sprekers.

  • Netwerken - speeddatesessies

Creëer kleine breakout rooms van 2, 3 of 4 personen en laat ze over een bepaald onderwerp praten. Je kunt maximaal 50 brainstorm ruimten tegelijk hebben.

  • Verdeel het online event in blokken

De aandachtsspanne van deelnemers tijdens online evenementen is een stuk korter dan in het echt. Waarom splits je je evenement van 4 uur niet op in 2 of 3 blokken met een langere pauze. Die pauze zou een geweldige kans kunnen zijn om deelnemers in kleine teams een uitdaging te laten aangaan. En stuur misschien van tevoren een klein kadootje met wat snacks en een drankje voor het einde van de sessie.

  • Mini Escape room

Een creatieve oplossing voor de pauze is een mini escape room die deelnemers moeten oplossen, waarbij de CEO vooraf korte video's inspreekt.

  • Live gedicht als samenvatting

Iemand inhuren die de hele sessie observeert en aan het einde van de bijeenkomst een live gedicht als samenvatting maakt. Een geweldige manier om het hele evenement nog lang te onthouden. Vervolgens het gedicht afdrukken en naar de deelnemers sturen.

  • Interactieve oefeningen

Het is erg belangrijk om tijdens de sessies veel interactieve oefeningen te integreren om de aandacht van iedereen vast te houden. Er zijn veel manieren om dit te doen. Een voorbeeld is het gebruik van video’s van deelnemers om de stemming te checken of ze iets te laten tekenen.

  • Hybride versie

Het is ook mogelijk om voor een hybride versie te gaan. Sommige delen van het event zijn live (voor een klein VIP-publiek) en andere delen worden gestreamd naar de rest van de organisatie. Of van een van de kantoren een ‘studio’ maken - met een laptop en camera.

Hier vind je mogelijkheden om nog meer online tools die mogelijk inspirerend zijn.