Werkenden willen zinvol bijdragen

'De wens van werkenden om zinvol bij te dragen neemt toe', is de mening van Dinja van Gestel, Van Ede & Partners naar aanleiding van het RTL Nieuwsbericht: Zó krap is het op de arbeidsmarkt: 126 vacatures per 100 werklozen.

De wens van werkenden om zinvol bij te dragen neemt toe. Mensen willen eigenheid laten zien in hun werk en het beste van zichzelf geven. Ook andere factoren die hiermee samenhangen zijn voor veel professionals erg belangrijk. Zoals regie hebben over het werk in de mate waarin dat bij je past, maar bijvoorbeeld ook een respectvolle werkomgeving waarin je wordt gezien en gewaardeerd.

Als organisaties in staat zijn om dat te geven, wordt de aantrekkelijkheid van het werk vanzelf groter. Dit is in veel sectoren een lange tijd ondergeschoven geweest, denk bijvoorbeeld aan de zorg en het onderwijs.

Eerder werd werk namelijk verdeeld in specifieke taken, waar ook specifieke competenties voor nodig waren. Er werd simpelweg gezocht naar werkenden die een taak uit de keten op zich konden nemen. Dit leidde tot krapte: mensen kregen namelijk minder vrijheid in hun werk, waardoor het werk voor velen minder aantrekkelijk werd.

Tegenwoordig willen mensen steeds meer autonoom kunnen werken en vrijheden hebben in de uitvoering ervan. Ze richten zich vaak liever op verschillende taken en willen zich blijven ontwikkelen.

Brede inzetbaarheid gekoppeld aan talent
Aan de vraagkant zie je nu ook een verschuiving: werkgevers vragen steeds vaker naar algemene competenties, zoals flexibiliteit en leiderschap, waardoor werknemers veel breder inzetbaar zijn. Het is wel belangrijk dat die inzetbaarheid gekoppeld blijft aan talent. Het is het mooist als een professional op verschillende manieren een bijdrage kan leveren met hetgeen waar iemand van nature goed in is.

"Ik merk dit ook tijdens mijn loopbaangesprekken. Werkenden en werkzoekenden stellen zichzelf vragen als ‘doe ik werk wat past bij mijn talent?’, ‘doe ik werk wat ertoe doet?’ en ‘word ik daarin gezien en erkend?’. Die aspecten zijn erg belangrijk. Als je dat als werkgever kunt faciliteren, dan bied je een grote meerwaarde ten opzichte van andere organisaties. Dit is trouwens niet alleen belangrijk tijdens het werven van mensen, maar juist ook om ervoor te zorgen dat mensen blijven en succesvol kunnen zijn."