We maken nog steeds gebruik van onbeveiligde netwerken

Helaas werken we nog steeds veel met onbeveiligde apparaten en systemen en switchen we onbeveiligd tussen diverse netwerken. Slechts drie procent van de organisaties in Nederland heeft een goed beschermingsniveau tegen hedendaagse cyberbeveiligingsrisico's. Dit blijkt uit Cybersecurity Readiness Index van Cisco. Dat is een flinke daling ten opzichte van vorig jaar toen dat percentage nog acht procent was. Cyberincidenten zullen zeker toenemen en door slechte beveiliging zal dat de bedrijfsactiviteiten zeker storen. Het merendeel van de bedrijven heeft zich voorgenomen actie te ondernemen.

Driekwart van de bedrijven zegt dat hun werknemers toegang hebben tot bedrijfsplatformen via onbeheerde apparaten, waarbij 48% van hen tot een vijfde van hun tijd (20%) besteedt aan het inloggen op bedrijfsnetwerken vanaf deze apparaten. Bovendien geeft 20% aan dat hun werknemers wekelijks tussen ten minste zes verschillende netwerken wisselen. Dit verhoogt de noodzaak voor een solide network security.

Zo'n 80% van de bedrijven gaf toe dat het gebruik van meerdere oplossingen hun team vertraagde bij het detecteren, reageren op en herstellen van incidenten. Dit baart zorgen, gezien het feit dat 69% van de organisaties aangaf tien of meer puntoplossingen te gebruiken, terwijl 21% zelfs 30 of meer oplossingen voor hun cyberbeveiliging heeft geïmplementeerd.

Amper drie procent in de wereld (en ook in Nederland) is klaar. In Nederland is slechts een kleine minderheid van bedrijven klaar om de huidige dreigingen aan te pakken. 84% van de organisaties bevindt zich in de Beginner- of Vormingsfase. Wereldwijd bevindt zich slechts drie procent van de bedrijven in een volwassen stadium.

Ruim de helft van ondervraagde bedrijven verwacht dat een cyberbeveiligingsincident hun bedrijf in de komende 12 tot 24 maanden zal verstoren. De kosten van een zwakke voorbereiding kunnen fors oplopen. Van eerder getroffen respondenten zegt 51% dat het hen minstens 300.000 dollar (277.000 euro) heeft gekost. In totaal geeft 44% aan dat ze in de afgelopen 12 maanden een cyberbeveiligingsincident hebben meegemaakt.

Een groot tekort aan talent blijft de vooruitgang belemmeren, waarbij 78% van de bedrijven dit als een probleem beschouwt. Bijna de helft (43%) van de bedrijven meldt zelfs dat er tijdens het onderzoek meer dan tien cybersecurityfuncties onvervuld bleven binnen hun organisatie.

Het is positief dat bedrijven de uitdagingen erkennen en hun verdediging versterken. 35% is van plan zijn IT-infrastructuur aanzienlijk te versterken in de komende 12 tot 24 maanden. Vooral upgrades van bestaande oplossingen (60%), implementatie van nieuwe oplossingen (44%) en investeringen in AI-technologieën (48%) zijn gepland. Het budget voor cyberbeveiliging stijgt dit jaar bijna overal (95%), met ten minste 10% in driekwart van de gevallen.