Volle capaciteit bij evenementen weer mogelijk onder voorwaarden

Fiedlab Evenementen maakte donderdag 27 mei haar conclusies bekend naar een lange reeks testevenementen. Evenementen met veel bezoekers zijn mogelijk, ook bij een hoog risiconiveau is de belangrijkste conclusie en dat zet de deur voor zakelijke evenementen weer open als het demissionaire kabinet de adviezen overneemt.

Het Fieldlabproject is een samenwerking tussen de overheid, wetenschappers en de evenementenbranche en na een lange reeks testevenenementen met tot slot een hele week Songfestival is het nu aan het kabinet om, in overleg met het OMT, te bepalen wat er met de aanbevelingen gedaan gaat worden. In drie maanden heeft een team van deskundigen de bezoekers van 24 evenementen, waaronder zakelijke congressen en evenementen, bestudeerd en gecontroleerd. Het doel hiervan was om te onderzoeken of de anderhalve meter regel losgelaten kan worden en vervangen door bijvoorbeeld testen vooraf. Er is een matrix ontwikkeld, die als leidraad zou kunnen dienen om de deuren van de samenleving weer helemaal te openen.

De matrix is opgedeeld in vier niveau's: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Bij risiconiveau Zorgelijk kunnen zakelijke congressen en seminars zonder test vooraf weer plaatsvinden. Het is dan wel van belang dat er goede ventilatie is en dat bezoekers bij verplaatsen een mondkapje dragen en dat binnenkomend en uitgaand publiek gereguleerd wordt.