Toekomst ZZP'er niet erg rooskleurig

Veel enthousiaste professionals hebben er de laatste jaren voor gekozen om alleen verder te gaan als Zzp’er. De vraag was er ook naar. Ook in onze branche. Maar toch ziet een derde van de Zzp’ers de toekomst niet meer zo rooskleurig in. Ruim 10 procent van de zelfstandigen verwacht dat hun onderneming de komende vijf jaar krimpt, terwijl liefst 20 procent zelfs verwacht dat hun bedrijf over vijf jaar niet meer bestaat. Dat blijkt uit onderzoek van Boekhouder.nl onder 400 zzp’ers.

Zaterdag 13 april is voor de elfde keer de Dag van de Zzp’er.

Gevraagd naar het grootste obstakel voor de groei van hun onderneming noemen zelfstandigen het vaakst ‘regelgeving en bureaucratie’. Zo is het de bedoeling dat het voor zzp’ers vanaf 2027 verplicht wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, waarbij menig zzp’er vreest dat zo’n verzekering te duur is. Daarnaast werkt de overheid aan nieuwe wetgeving die schijnzelfstandigheid moet inperken.

Geen financiële buffer

Na regelgeving en bureaucratie beschouwen zzp’ers het werven van nieuwe klanten als grootste pijnpunt voor de komende jaren. Dat brengt onzekerheid over het inkomen met zich mee. Zeker voor zelfstandigen die slechts één of enkele opdrachtgevers hebben kan het beëindigen van een samenwerking direct tot grote problemen leiden. Uit eerder onderzoek van Boekhouder.nl bleek namelijk al dat bijna een kwart van de zelfstandig ondernemers geen financiële buffer heeft. Nog eens 18 procent kan het hooguit één tot drie maanden zonder inkomsten uitzingen.

Toch weer in loondienst

Volgens de meest recente CBS-gegevens stoppen er jaarlijks 96 duizend fulltime zzp’ers met ondernemen. Bijna een derde daarvan gaat met pensioen, maar bijna 20 duizend stoppende zzp’ers (21 procent) gaan toch weer in loondienst. Nog eens een kleine 14 duizend zelfstandigen belandt in een (bijstands)uitkering. Tegelijkertijd neemt het aantal nieuwe zzp’ers gestaag toe, zo berichtte het CBS onlangs.

Volgens de onderzoekers van Boekhouder.nl is het voor deze startende zzp’ers belangrijk zich niet te snel rijk te rekenen. “De vrijheid en een hoger inkomen klinken natuurlijk erg aantrekkelijk. Maar vergis je niet: je moet het wel zelf doen. Ga dus goed bij jezelf te rade of je kunt leven met de onzekerheid die soms óók bij het freelancen hoort. Aan de andere kant: in veel branches ligt het werk voor het oprapen en is de kans dat je dus ‘gewoon’ weer een baan in loondienst vindt vrij groot, mocht het zzp-avontuur onverhoopt toch minder succesvol uitpakken.”