Goede luchtkwaliteit van groot belang voor congreslocaties

Nu evenementenlocaties na anderhalf jaar hun deuren weer voor zakelijke bezoekers mogen openen na anderhalf jaar zoeken en creëren van hybride mogelijkheden, valt de nadruk nog meer dan anders op de luchtkwaliteit in de bezoekersruimten. Dit was natuurlijk voor de coronapandemie ook maar de aandacht voor luchtkwaliteit heeft een zwaardere lading gekregen. Zonder extra aandacht en eventuele verbeteringen zullen bezoekers blootgesteld blijven aan een slechte luchtkwaliteit en dat is nog meer dan voorheen onwenselijk.

Ziekten kunnen zich sneller verspreiden wanneer de luchtkwaliteit in het gedrang komt. Tijdens de pandemie schakelde de congreslocaties over naar hybride evenementen. Zij moesten hun deuren gesloten houden en ondertussen de luchtkwaliteit in hun locaties toetsen of indien nodig verbeteren. Voor zowel de bezoekers, die nu uit moesten wijken naar digitaal als voor de organisatoren van evenementen een strop. Geen live contact maakte het extra moeilijk de doelgroep te bereiken. Andersom misten bezoekers de netwerkmogelijkheden die zakelijk van groot belang zijn.

Nu de deuren weer open zijn is het belang van een goede luchtkwaliteit belangrijk voor de bezoekers maar ook voor de medewerkers. Een slechte luchtkwaliteit kan zorgen voor gezondheidsproblemen en een lagere productiviteit. Een goede ventilatie is altijd al belangrijk geweest voor goed functioneren, maar nu eens te meer om virussen geen tot weinig kans te geven.

Gebouwen waar veel mensen over de vloer komen moeten zorgen dat HVAC-systemen up-to-date zijn en filters indien nodig worden vervangen. Daarnaast is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met een aantal basisaspecten die Honeywell hanteert, conform landelijke richtlijnen, om de luchtkwaliteit in het gebouw te verbeteren:

  1. Beheer luchtstroom: Een goede luchtverversing kan geuren, chemicaliën en CO2 afvoeren, terwijl het stroomverbruik in balans wordt gebracht en de overdracht van ziekten wordt beperkt.
  2. Temperatuur reguleren: Het handhaven van de juiste temperatuur in uw gebouw verbetert niet alleen het comfort van leerlingen en docenten. Het kan ook helpen de groei en verspreiding van veel ziekteverwekkers te verminderen.
  3. Luchtvochtigheid reguleren: Een hoge luchtvochtigheid kan de groei van bacteriën en schimmels bevorderen en een omgeving creëren waarin huisstofmijt kan groeien. Een lagere luchtvochtigheid veroorzaakt andere problemen, zoals een droge, jeukende huid, overdracht van virussen en irritatie van de luchtwegen.
  4. Luchtdruk controleren en verversen: Regel en handhaaf de juiste luchtstroom en luchtdruk om een efficiënte recirculatie binnen een ruimte te bereiken en de luchtverversing te verbeteren voor een gezondere omgeving.
  5. Luchtfiltratie verbeteren en verontreinigingen opsporen en verwijderen: Het onder controle houden van bacteriën, pollen, verontreinigende stoffen en andere verontreinigingen kan worden gedaan met de juiste filtratie.
  6. UV-lichtbehandeling gebruiken voor schoonmaak: Ultraviolette (UVC) energie maakt veel virus-, bacterie- en schimmelorganismen onschadelijk, zodat ze zich minder snel kunnen vermenigvuldigen en mogelijk ziektes kunnen veroorzaken.

Gebaseerd op de blog van Lionel Caillat General Manager Connected Building bij Honeywell

VWS publiceert handreiking voor goed ventileren

Goed ventileren zorgt voor een betere luchtkwaliteit en beperkt de verspreiding van virusdeeltjes, bijvoorbeeld van het coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft daarom voor gebouweigenaren en –beheerders een handreiking met basistips voor ventileren gepubliceerd. De handreiking bevat tips om op de juiste manier te ventileren. Een uitgebreide versie van de handreiking is te vinden op www.ventilerenzogedaan.nl. Hier vind je ook, speciaal voor gebouweigenaren, –beheerders en (ver)huurders, een hulpmiddel om (door 7 vragen te beantwoorden) een ‘ventilatiekaart’ te maken om gebruikers van een ruimte te informeren.