European Association Summit: functioneren in een snel veranderende wereld

Op donderdag 27 en vrijdag 28 april komen vertegenwoordigers van de internationale verenigingen samen voor de elfde editie van de European Association Summit. Dat gebeurtin Brussel waar meer dan 2.400 internationale verenigingen hun hoofdzetel hebben. Op donderdagavond worden de Brusselse Meetings Ambassadors in de bloemetjes gezet.

Tijdens de European Association Summit komen de voornaamste topics aan bod waar internationale verenigingen mee te maken krijgen. Bedoeling van de conferentie is het de verenigingen mogelijk te maken om zo goed mogelijk te functioneren in een snel veranderende wereld. Heel wat experts uit verschillende domeinen delen hun expertise tijdens workshops en presentaties.

Veel aandacht gaat dit jaar uit naar networking. Na corona is er een duidelijke behoefte aan kennismaking met collega’s uit de sector en aan het uitwisselen van ideeën. Dat gaat een stuk makkelijker nu de deelnemers elkaar offline kunnen ontmoeten.

EU Year of the Skills

Tijdens de nieuwe editie van de EAS staan de jonge leden centraal. Wat is de beste begeleiding die je voor jonge leden kan voorzien? Hoe zit het met opleidings- en omscholingsmogelijkheden? Verschillende sessies zullen gewijd zijn aan professionele ontwikkeling en het klaarstomen van de nieuwe generatie verengingsprofessionals. Dat past volledig in het EU Year of the Skills 2023. EAS is een organisatie van visit.brussels in samenwerking met de ESAE (European Society of Association Executives), FAIB (Federation of European and International Associations based in Belgium), UIA (Union of International Associations), ASSOCIATIONWORLD en GAHP (Global Association Hubs Partnerships).

Brussels Meetings Ambassadors Night

Op donderdag 27 april wordt ook een aantal organisatoren van events en meetings in de bloemetjes gezet. Dat gebeurt tijdens een avond op uitnodiging van de minister-president vanhet Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Rudi Vervoort. Voor het eerst valt dit jaarlijkse VIP-event samen met de European Association Summit. Dit jaar gaat het om twaalf organisatoren die in 2022 succesvol een meeting met internationale uitstraling opzetten in Brussel voor minstens 500 deelnemers. Zij dragen voortaan de titel van meetings ambassador en worden opgenomen in het Brussels Meetings Ambassadors-programma van visit.brussels. Dat draait rond de promotie van Brussel met zakelijke evenementen over het hele gewest. De ambassadeurs zijn organisatoren die Brussel mee op de kaart zetten als MICE-bestemming (Meetings, Incentives, Conventions en Exhibitions). Dit is de zevende editie van de avond. Het thema dit jaar is gastronomie.

De EAS vindt plaats in het centrum van de stad. Als locatie werd gekozen voor Sparks, vlak bij het Brusselse Centraal Station. Sparks is het prototype van een hedendaags vergadercentrum met heel wat ruimten voor verschillende types vergaderingen. Voor de Brussels Meetings Ambassadors Night wordt uitgeweken naar de KBR, even verderop. KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek, een museum en een vergadercentrum.