EU-dialoog: een geslaagd evenement rond de vergaderindustrie

EU Dialogue Meeting Sparks Meeting Center © visit.brussels - Jean-Paul Remy - 2024

Op 17 april organiseerde visit.brussels, in samenwerking met JMIC (Joint Meetings Industry Council), CityDNA (City Destinations Alliance) en EEIA (European Exhibition Industry Alliance), de EU DIALOOG: DRIVING POSITIVE CHANGE IN THE MEETINGS INDUSTRY. Georganiseerd als onderdeel van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, namen meer dan 180 professionals uit de industrie en Europese beleidsmakers uit 15 landen/EU-lidstaten deel. Het evenement bevatte inzichten van 52 deskundige sprekers en faciliteerde stevige discussies, gericht op het stimuleren van tastbare vooruitgang richting erkenning door Europese beleidsmakers.

Het evenement ‘EU Dialoog’ werd bezocht door senior beleidsmakers en institutionele belanghebbenden door het duidelijk gedefinieerde doel en de waardepropositie. De conferentie slaagde erin een open en constructieve dialoog tot stand te brengen en te stimuleren tussen belangrijke belanghebbenden uit de sector en vertegenwoordigers van de Europese instellingen, waaronder de Europese Commissie en het Parlement. Het benadrukte de vaak over het hoofd geziene maar belangrijke bijdrage van zakelijke evenementen aan de economische groei en welvaart.

Patrick Bontinck, CEO van visit.brussels: “Tegenwoordig heeft iedereen het over positieve impact. He congres liet zien wat deze term betekent voor de meetingindustrie. We hebben nu een duidelijk idee van hoe de sector kan bijdragen aan het organiseren van evenementen die de voordelen van een bestemming, het intellectuele kapitaal en de infrastructuur ervan onder de aandacht brengen. Dit terwijl de algehele impact ervan op grotere diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit wordt gemaximaliseerd. Maar ook op de richting van een branche die zich bewust is van sociale en milieukwesties en bereid is duurzame veranderingen aan te brengen in haar werkwijze. Dit evenement benadrukte ook het feit dat we meer over de bezoekerseconomie moeten spreken in plaats van alleen over ‘toerisme’, aangezien deze term het hele ecosysteem vollediger omvat en vertegenwoordigt.”

James Rees, voorzitter van JMIC – De Joint Meetings Industry Council: “De zakelijke evenementensector bouwt en exploiteert de marktplaatsen en ontmoetingsplaatsen voor verschillende industrieën om samen te komen, ideeën uit te wisselen en oplossingen te creëren voor de urgente uitdagingen waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd. Dit evenement was bedoeld om het bewustzijn te vergroten over de brede impact van de industrie en het potentieel voor verdere ontwikkeling.”

Er werden tijdens het congres discussies gevoerd over diverse belangrijke onderwerpen zoals duurzaamheid en mobiliteit. Maar ook over de impact van het EU-handelsbeleid op zakelijke evenementen, strategieën voor talentontwikkeling en de noodzaak van digitale innovatie. Door de vele vraagstukken van de sector onder de aandacht te brengen, onderstreepten de deelnemers de integrale rol ervan bij het stimuleren van innovatie, samenwerking en economische groei in heel Europa. Gedurende de dag werd onderstreept dat bijeenkomsten en evenementen universele aanjagers zijn van positieve verandering in de samenleving. Zij hebben de macht om de komende jaren vooruitgang te boeken en de doelstellingen van de EU te verwezenlijken: het opbouwen van een veerkrachtige economie, het omarmen van de digitale transformatie, het bouwen aan een groen, eerlijk en sociaal Europa, en het bevorderen van de Europese belangen en waarden op het wereldtoneel.

Hiermee bleek het EU Dialogue-evenement een productief platform te zijn, dat niet alleen de enorme waardepropositie van de zakelijke evenementensector onder de aandacht bracht, maar ook discussies over de uitdagingen van de sector aanwakkerde. Dit omvatte discussies over het handelsbeleid, het pleiten voor gestroomlijnde visumprocessen en een stevige verankering van de evenementenindustrie in de European Tourism Pathway.

“Met de snel evoluerende geopolitieke uitdagingen van tegenwoordig is het absoluut noodzakelijk dat Europa concurrerend blijft. Europa heeft een leidende positie op het gebied van internationale beurzen en congressen. Dit vertegenwoordigt een aanzienlijk voordeel voor onze Europese exposanten en bezoekers en creëert een aanzienlijke economische impact voor de gastregio en het gastland. We zijn er trots op dat we met onze platforms kunnen bijdragen aan het opbouwen van een veerkrachtige economie, door onderzoek, technische innovatie en ondernemerschap te bevorderen en de groene en digitale transformaties onder de knie te krijgen. EEIA is al jaren de stem van onze sector in Brussel en we kijken ernaar uit om deze belangrijke uitwisseling met beleidsmakers voort te zetten”, vindt Roland Bleinroth, EMECA-president van EEIA.

“In de discussies over statistieken en data werd eens te meer duidelijk dat de zakelijke evenementen- en beurzensector gefragmenteerd en complex is, wat tot uiting komt in een veelheid aan data en onderzoeken die door de sector zelf worden geproduceerd en een opvallend gebrek aan vertegenwoordiging in de sector. eventuele officiële statistieken. Om zichtbaar te zijn voor en erkend te worden door regeringen en beleidsmakers op alle niveaus, heeft het een duidelijke aanwezigheid nodig met enkele basisgegevens in officiële nationale, Europese en mondiale statistieken”, zegt David Boon, voorzitter van het UFI European Chapter voor EEIA.

Petra Stušek, voorzitter van de City Destinations Alliance, concludeerde: “ “Het lijdt geen twijfel dat toerisme en de vergadersector hand in hand gaan als essentiële bijdragers aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Ze zijn essentieel voor de bezoekerseconomie, die de sociale inclusie, het culturele aanbod en de relaties, kennismaatschappijen en lokale gemeenschappen van de bestemmingen ten goede kan komen. Het is belangrijk om de bestaande instrumenten op Europees niveau te omarmen, zoals het Tourism Transition Pathway, dat is afgestemd op de uitdagingen van de sector. We delen veel doelstellingen met de Europese Unie, en we moeten met één stem spreken en tegelijkertijd alle componenten omarmen en de diversiteit en relevantie van onze sector illustreren. Het voortzetten van deze dialoog is van cruciaal belang om het concurrentievermogen, de veerkracht en de duurzaamheid van Europa te waarborgen.”