Draadloze verbondenheid biedt talloze mogelijkheden

Bron: Next Connections

Bedrijven zien draadloze connectiviteit als een weg naar productiviteit, maar blijven zich bewust van uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek van Panasonic Connect Europe. Bedrijven verwachten dat investeringen in draadloze technologie hun productiviteit in de drie jaar na de implementatie met gemiddeld 32% zullen verhogen. De enquête bevroeg meer dan 300 senior besluitvormers die verantwoordelijk zijn voor draadloze- en netwerktechnologieën onder andere in de sector location based entertainment. Veel respondenten (36%) geven aan dat 5G de belangrijkste investering in draadloze technologie voor hun bedrijf is, waarbij Private Campus Networks populairder zijn dan openbare netwerken.

Een op de vijf (22%) beschouwt WiFi 6 als het belangrijkste type draadloze technologie. WiFi 6 is een substantiële upgrade ten opzichte van zijn voorganger en biedt snellere verbindingen en verbeterde flexibiliteit voor netwerken met een hoge belasting van aangesloten apparaten. De belangstelling voor Bluetooth en Long-Range Wide Area Networks (LoRaWAN) was eveneens groot (21%), omdat organisaties op zoek zijn naar de juiste technologie voor specialistische toepassingen in hun eigen sectoren, zoals supply chain-logistiek en productie.

Over het algemeen wordt er snel vooruitgang geboekt met investeringen in draadloze technologie, waarbij 41% van de besluitvormers al de beslissing heeft genomen om te investeren in draadloze projecten of zich in het planningsproces bevindt. Nog eens 38% van de respondenten bevindt zich zelfs al in de implementatiefase.

Barrières blijven bestaan

Er zijn echter uitdagingen die aangegaan moeten worden: 24% van de ondervraagden geeft toe zich zorgen te maken over IT-beveiliging, 22% over interoperabiliteits- en connectiviteitsproblemen met hun bestaande IT-infrastructuur. Een op de vijf zet vraagtekens bij de beheersbaarheid van de draadloze netwerktechnologie, en een vergelijkbaar percentage geeft aan een gebrek aan vertrouwen te hebben in IT-middelen, kennis en vaardigheden.

“Dit onderzoek benadrukt dat dit een cruciale periode is in investeringen in draadloze technologie en besluitvorming. De komst van 5G, de evolutie van WiFi en de innovatie rond Bluetooth en LoRaWAN versnellen de verbonden wereld op manieren die een paar jaar geleden nog ondenkbaar zouden zijn geweest. Het is duidelijk dat bedrijfsleiders geloven dat draadloze connectiviteit enorme kansen biedt, maar er zijn ook uitdagingen die moeten worden overwonnen", zegt Jan Kaempfer, Marketing Director voor Panasonic Connect Europe.

Mogelijkheden voor de sector

"Bedrijven hebben een gebrek aan interne expertise en middelen, en technologieleveranciers kunnen organisaties ondersteunen met expertise en opleiding om meer vertrouwen te wekken in de technologie en het gebrek aan middelen op te vangen. Maar over het algemeen is het beeld over ‘draadloos’ zeer positief, en zien we een sterke behoefte aan innovatie en geavanceerde implementatie. Bij Panasonic Connect Europe zetten we ons in om bedrijfsleiders te helpen inzicht te krijgen in de belangrijkste drijfveren voor investeringen in draadloze technologie, in de belangrijkste technologieën en hun toepassingen, en in de manier waarop ze barrières kunnen overwinnen."

De overige sectoren die bij het onderzoek betrokken werden zijn: detailhandel, logistiek & supply chain, productie, onderwijs, de publieke sector en hulpdiensten.