CLC-Vecta Branchecijfers 2009

Brancheorganisatie CLC-Vecta kiest traditioneel voor de beurs event als platform om de jaarlijkse branchecijfers over beurzen, zakelijke evenementen en congressen bekend te maken. De cijfers worden door Respons opgesteld in opdracht van CLC-Vecta. Binnenkort verschijnen de cijfers officieel, maar de presentatie gaf al een goed beeld van de ontwikkelingen in het afgelopen jaar. Het zijn voornamelijk minnen die de cijfers te zien geven.

Daling beurzen
Bij de beurzen dalingen over de hele linie, in aantal beurzen (-11%), bezoekers (-2%), exposanten (-17%), verhuurde meters (-11%) en uiteindelijk ook verminderde mediumbestedingen (-12%). De totale omzet daalde met 30-40%, waarbij sectoren als bouw, industrie en automotive de grootste problemen kenden.
Het bleek vooral de tweede helft van 2009 te zijn, die de beurzen sector in zwaar weer bracht. Exposantenaantallen stonden onder druk en er was een duidelijke trend naar versobering van (vaak kleinere) stands. De markt kende verder een sterke concurrentie op prijs.

Alleen de vakbeurzen lieten een licht stijgend beeld zien qua bezoekers. De Internationale Bouwbeurs bleef met 118.000 bezoekers veruit de grootste. Bij de publieksbeurzen een verdeeld beeld waar het bezoekersaantallen betrof. De AutoRAI kende een daling van 45%, maar wist dankzij een veranderd concept toch doorgang te vinden. De Huishoudbeurs wist wel te plussen (ruim 5%) en werd daardoor de grootste Publieksbeurs van 2009.

Stap terug voor congressector
Ook de congressector moest een flinke stap terug doen, met dalingen tussen 10 en 15% . Hier is het vooral de corporate sector die de daling bepaalt, associaties en overheden gaven een meer stabiel beeld te zien. Kenmerkend zijn de dalingen in deelnemers en duur van de congressen. Ook kampte de sector met relatief veel annuleringen en een dalend aantal nieuwe aanvragen.
Hiermee ligt dit beeld in lijn met internationale onderzoeken (zoals FutureWatch van MPI en American Express).
Het grootste internationale congres was de 25th Annual meeting of the European society of human reproduction & embryology (met 8.132 deelnemers. De International Broadcasting Convention telt weliswaar ruim 45.000 deelnemers, maar wordt vanwege het gecombineerde karakter van het event bij de vakbeurzen meegeteld).

Verdeeld beeld evenementen
Qua omzet kreeg de evenementensector afgelopen jaar grote klappen (dalingen van 25-40%), maar een toelichting op de bezoekersaantallen geeft een verdeeld beeld. Zo zakte het aantal bezoekers rondom de Nijmeegse Vierdaagse met bijna 14% net onder de 2 miljoen, terwijl de Tiburgse kermis ruim 36% meer bezoekers kende (in totaal 1,5 miljoen). 
Algeheel beeld laat een verschuiving van grote naar kleinere evenementen zien, terwijl de markt in 2009 gekenmerkt werd door vee annuleringen.

Wat staat ons nog te wachten in 2010?
Lex Kruijver van Respons gaf ook nog een aantal verwachtingen voor 2010 af:

  • Voor de beurzensector verwacht hij nog weinig goeds voor 2010. Trends die doorzetten zijn steeds meer voor minder en steeds latere besluitvorming over deelname. Daarnaast verwacht hij ook veel innovativiteit en creativiteit van de branche om met minder middelen dezelfde doelstellingen te bereiken.
  • In de tweede helft van 2010 zal de congresmakrt weer gaan opkrabbelen en 2011 biedt goede vooruitzichten. Maar tevens een waarschuwing dat er nog een lange weg naar herstel te gaan is.
  • Voor de evenementen verwacht Kruijver nog niet veel goeds. Er zal wel een lichte groei merkbaar zijn, maar het niveau blijft nog steken ver onder dat van 2008. Vanaf de 2e helft van 2010 zal er sprake zijn van een licht aantrekkende markt, maar voor echt herstel zal nog tot ver in 2011 gewacht moeten worden.