Brancheorganisaties CLC en VECTA zoeken toenadering

De sprookjesachtige Efteling vormde afgelopen week het decor van de nieuwejaarsbijeenkomst die brancheverenigingen CLC (Centrum voor Live Communication, de vertegenwoordiger van bedrijven op het gebied van Beurzen, Congressen en Evenementen) en VECTA (Vereniging van organisatoren voor Evenementen, Concerten en TheaterActiviteiten) gezamenlijk organiseerden.

Een gezamenlijke activiteit die wellicht de aanzet vormt voor een mooi sprookje. halverwege 2008 maakten de verenigingen al bekend samen kantoor te gaan houden in Breukelen, waar de CLC op dat moment al gevestigd was.
In de wens naar verdere professionalisering, het vergroten van de slagkracht en lobby richting overheid en het transparanter maken van het speelveld in de live communication sector, zijn in 2007 al de toenmalige verenigingen VNC (congres- en vergaderbelangen), FBTN (beursorganisatoren) en ESAH (beurstoeleveranciers) samen opgegaan in het CLC.

Uit de toespraken van de voorzitters Chiel van Praag (VECTA) en Riemer Rijpkema (CLC) viel duidelijk de 'vrijage' tussen de twee verenigingen te beluisteren. Duidelijk werd dat beide verenigingen op operationeel vlak al voordelen weten te behalen door samenwerking. Op strategisch gebied wordt het komende half jaar bekeken of er voldoende grond is om samen verder te gaan. Aansluitend zal een advies aan de leden uitgebracht worden.

Kansrijke ontwikkeling?!
Enerzijds is een verdere clustering van branchverenigingen een goede zaak. Niet alleen voor de aanbieders in de branch (diverse lidmaatschappen kunnen teruggebracht worden tot één, terwijl gelijktijdig een slagvaardiger organisatie ontstaat), maar ook voor de markt, voor wie de branche veel inzichtelijker en overzichtelijker wordt.

Maar alles heeft zijn keerzijde, zoals ook al bleek uit de woorden van Rijpkema. De drie gefuseerde verenigingen moeten alle zeilen bijzetten om het succes dat ze aan de ene kant gezamenlijk behalen, niet langs de achterdeur weg te zien vloeien. Want er is weliswaar veel dat de diverse leden met elkaar gemeen hebben, er zijn ook duidelijke verschillen (denk maar eens aan de verschillen tussen een personeelsevenement, een kennisinhoudelijk congres en een consumentenbeurs). Daarom zet de vereniging in 2009 sterk in op de binding met de diverse groeperingen uit de achterban.

In de komende tijd zullen we ongetwijfeld nog veel horen van zowel CLC als VECTA en we zijn benieuwd naar de afloop van dit sprookje....

Meer informatie over de verenigingen en wat deze voor u kunnen betekenen, is te vinden op:
VECTA - www.vecta.nl
CLC - www.centrumvoorlivecommunication.nl