Big Improvement Day 2023

Dinsdag, 17 januari 2023, vindt de 16e editie van de Big Improvement Day plaats. Traditiegetrouw op de derde dinsdag van januari komt de top van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven samen op ‘de meest positieve dag van het jaar’ met als doel de positieve veranderingen in Nederland te belichten, stimuleren en accelereren. Dit jaar wordt de keynote verzorgd door changemaker Melati Wijsen. 

Netwerken is samenwerken

BID is in de voorgaande jaren uitgegroeid tot een grote beweging in Nederland en heeft met haar achterban bewezen van meerwaarde te zijn door het bedrijfsleven en de overheid samen te brengen. Vele samenwerkingsverbanden, partnerschappen en spin-offs zijn voortgekomen uit het BID-netwerk en deze facilitator en verspreider van positiviteit boekt dan ook concrete resultaten om de BV Nederland nóg sterker te maken.

Met ruim 40 sprekers, 14 powersessies en 500+ bezoekers staat ook dit jaar de Big Improvement Day in het teken van positiviteit, uiteenvallend in de thema’s Duurzaamheid, Ondernemerschap, Educatie, Leiderschap, Sport en Bewegen, Innovatie en de Arbeidsmarkt. BID-initiator Ralph van Hessen kijkt reikhalzend uit naar de volgende editie: "In deze turbulente tijd is samenwerking en positiviteit van vitaal belang. Daarom is deze dag van groot belang voor onze Nederlandse samenleving."

Changemakers en movement builders

Keynote spreker op de Big Improvement Day 2023 is changemaker Melati Wijsen. Melati Wijsen (2001) is een Indonesische klimaatactiviste en fulltime changemaker. Sinds haar twaalfde komt ze met groot succes in actie voor het klimaat: Bali is vrij van plastic tasjes en er is een verbod op piepschuim en stro. Melati sprak eerder op de World Ocean Day van de Verenigde Naties en de opening van het World Economic Forum in Davos en in 2019 verscheen haar feature film ‘Bigger Than Us’. De meeste impact komt door haar youth empowerment platform Youthtopia, wat ze oprichtte in 2020. Zij zal worden geïnterviewd door Charles Groenhuijsen.

De dag zal worden voorgezeten door TEDx-spreker, multi-medaillewinnaar en halve finaliste in de World Championships of Performing Arts, Saf Benaskar. Naast Wijsen wordt het hoofdprogramma verzorgd door Charlotte Nijs namens de AVROTROS met De Stand van het Land en zal EnergyUp zorgen voor persoonlijke groei, vitaliteit, verbinding én plezier met hun Energy Experience. Trendwatcher Adjiedj Bakas zal iedereen inspireren over de economie van geluk en de maakbaarheid hiervan en ook de befaamde ‘Ralph Verbindt Door’, ‘Ralph Lost Op’, ‘Three Minutes of Improvement, ‘Two Minutes of Innovation’ en ‘One Minute of Inspiration’ zullen niet ontbreken. Ook zal de Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2022 - WerkSaam Westfriesland - op het podium worden verwelkomd en zijn musical artieste, schrijfster, programmamaker en Fit at Home oprichtster Antje Monteiro en de Leraren van het Jaar in het programma opgenomen. De Gemeente Den Haag heeft de ambitie de meest vitale stad van Nederland te worden en zal tijdens de Big Improvement Day haar project Vitaal 070 lanceren.

Tijdens het middagprogramma zullen powersessies worden verzorgd door namen als CAOP, ROC Mondriaan, Cleantech Regio, BID Next Jongerenplatform, The Fearless Company, Unique, Headfirst, Stichting Boes Bos, het Ministerie van EZK, Valuetracks en Microsoft. Hoe maak je impact op mens en planeet door het drinken van goede koffie? David Wamai en Michiel Hillen vertellen erover in hun powersessie.

BID Impact Awards

Positiviteit, creativiteit en innovatiekracht. Deze waarden staan bij de Big Improvement Days hoog in het vaandel, omdat ze de samenleving op een positieve en duurzame manier beïnvloeden. Vanuit de behoefte om trots te zijn op wat goed gaat en het vieren van successen in een wereld waar het nieuws wordt gedomineerd door allerlei crises, zijn de BID Awards ontstaan om zo de samenleving op een positieve manier te stimuleren. Deze editie zullen vier BID Impact Awards worden uitgereikt aan degenen die in 2022 de meeste impact in Nederland hebben gemaakt.

De Big Improvement Day (BID) is in 2008 opgezet vanuit de behoefte om positieve ontwikkelingen in Nederland te belichten en verder te brengen. Sindsdien komt de top van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven elk jaar op de derde dinsdag van januari samen voor ‘de meest positieve dag van het jaar’ en deze ‘dag van de beslissers’. BID is de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot hét platform voor ontmoeting, nieuwe ideeën, vooruitstrevende samenwerkingen tussen de publieke en private sector. Met namen als Louis van Gaal, Loek Hermans en Prins Constantijn van Oranje-Nassau komt de top van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, sport, zorg en onderwijs meerdere malen per jaar samen tijdens Improvement Days om contact te leggen, kennis te delen, visies te tonen en samenwerkingen aan te gaan.