AI gebruiken om salarisonderhandelingen te oefenen

De jaarlijkse Salarisgids van werving- en selectiebureau Michael Page geeft inzicht in het salaris van meer dan 90 verschillende beroepen in 7 sectoren in Nederland. Werkgevers houden in 2024 de hand op de knip na twee jaar met forse salarisstijgingen en zijn terughoudend in het bieden van bovengemiddelde salarissen. Daarom verwacht Michael Page dat salarisaanbiedingen en verhogingen voor bestaand personeel zullen afzwakken ondanks de blijvende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. In reactie hierop zoeken werkzoekenden hun toevlucht tot kunstmatige intelligentie (AI) om hun kansen te optimaliseren, want hun eisen blijven hoog. 

De Salarisgids geeft inzicht in de uitdagende positie van werkgevers op de arbeidsmarkt, aangewakkerd door factoren als economische onzekerheid en een aanhoudend tekort aan gekwalificeerd personeel. De jaren 2022 en 2023 kenmerkten zich door een golf van baanwisselingen, vaak gepaard met aanzienlijke salarisstappen. Maar de verwachte krimp van de economie in het eerste halfjaar van 2024 dwingt bedrijven om kostenbewust te opereren, wat resulteert in een moeilijkere afstemming van salariseisen en -aanbod. 

Salariseisen en salarisaanbod komen moeilijker samen 

Salaris blijft een topprioriteit voor zowel werkgevers als werkzoekenden. Deze factor heeft een sterke aantrekkingskracht in vacatures. Opvallend is dat veel werkzoekenden grote salarisverhogingen verwachten en hoge salarissen eisen bij potentieel nieuwe werkgevers. Maar werkgevers zijn terughoudend. Door de economische ontwikkelingen (nauwelijks groeiende economie in 2023, verwachte krimp in het eerste halfjaar van 2024) sturen bedrijven dit jaar harder op de kosten, waardoor zij niet bereid zijn tegemoet te komen aan de hoge salariseisen van de werkzoekenden. Hierdoor duren de onderhandelingsprocessen langer en proberen bedrijven en sollicitanten dichter bij elkaar te komen door afspraken te maken over flexibiliteit, doorgroeimogelijkheden en opleidingen. 

Salarisonderhandeling trainen met AI 

Artificiële intelligentie (AI) wordt al veel gebruikt in wervingsprocessen. Zo gebruiken werkgevers het om cv’s sneller te beoordelen, profielen te bepalen en vacatureteksten te schrijven. Maar ook werkzoekenden weten de AI tools te vinden. Zij gebruiken deze bij hun zoektocht naar passende banen en ter voorbereiding op het sollicitatieproces. “Werkzoekenden gebruiken bijvoorbeeld AI om hun cv's te beoordelen om ze vervolgens te verbeteren”, legt Joost Fortuin, senior managing director bij Page Group NL, uit. Een andere ontwikkeling die het werving- en selectiebureau signaleert is dat werkzoekenden AI inzetten om sollicitatiegesprekken te simuleren. Hij licht toe: “Zo kunnen kandidaten zich goed voorbereiden op een gesprek, want de meeste mensen doen dat toch het liefst alleen. Door gebruik te maken van AI-chatbots kunnen zij oefenen met het beantwoorden van vragen en gesprekken trainen als het gaat om salarisonderhandelingen”. 

Geen checklist meer, vaardigheden belangrijker 

Wat experts bij Michael Page in het algemeen opvallend vinden is de groeiende behoefte aan goede soft skills bij nieuwe werknemers. Denk hierbij aan probleemoplossende vaardigheden, flexibiliteit, sensitiviteit en kritisch en analytisch denkvermogen. Fortuin vertelt: “Vroeger werd er vaak een checklist op basis van het CV afgewerkt: heeft iemand ervaring in een soortgelijke functie, wat is de hoogst genoten opleiding, is kennis up-to-date gehouden door trainingen? Omdat de krappe arbeidsmarkt van werkgevers eist om flexibel te zijn om voldoende mensen te werven, is die checklist naar de achtergrond verschoven. Als kandidaten bezitten over de juiste vaardigheden en motivatie, willen bedrijven steeds vaker investeren in het intern opleiden van nieuwe medewerkers, als dat betekent dat ze de baan aannemen.”