Aantal exposanten van vakbeurzen groeit

Uit de Beurscijfers 2008 van onderzoeksbureau Respons, in opdracht van het CLC - Centrum voor Live Communication, blijkt dat de economische crisis in 2008 in ieder geval geen negatieve invloed had op het aantal exposanten van vakbeurzen. In tegendeel, het aantal deelnemers steeg met 16,8 procent. Ook de toegenomen hoeveelheid verhuurde vierkante meters laat zien dat het in 2008 relatief goed ging.

Bij de vakbeurzen werden bijna 60.000 vierkante meters meer afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Deze verhoging werd mede veroorzaakt door de ‘grote' Horecava, de tweede editie van de Zoom.Experience in de Jaarbeurs en de tweejaarlijkse vakbeurs Hout in Ahoy'.

Wie echter in 2008 op een vakbeurs stond, zag het aantal contactmomenten dalen ten opzichte van het jaar daarvoor. Er kwamen minder bezoekers naar vakbeurzen. Het afgelopen jaar daalde het gemiddelde bezoekersaantal van een stand op een vakbeurs met 23,9 procent. Uit de Beurscijfers 2008 blijkt verder dat vakbeurzen in het algemeen minder populair waren bij potentiële bezoekers. Er was sprake van een daling van gemiddeld 10,6 procent.

Publieksbeurzen trokken per beurs gemiddeld iets meer bezoekers, terwijl het totaal aantal bezoekers van publieksbeurzen in 2008 licht daalde. Deze daling wordt mede verklaard door het hanteren van een gewijzigde definitie in het jaarlijkse onderzoek. Titels waar alleen of overwegend particuliere exposanten aan deelnamen, zoals vlooi-, rommel-, en snuffelmarkten, werden over 2008 niet meer meegenomen in de cijfers, waar dat in het verleden wel het geval was. Hierdoor zijn de cijfers uit 2007 en 2008 niet meer goed met elkaar te vergelijken.

Het CLC is dé branchevereniging voor bedrijven en organisaties die professioneel betrokken zijn bij het organiseren, accommoderen en/of faciliteren van beurzen, congressen en evenementen. Het CLC is de stimulerende kracht in de positionering en professionalisering van Live Communication als strategische component voor marketingcommunicatie en kennisuitwisseling.
Ieder jaar inventariseert Respons in opdracht van het CLC de gegevens van vak- en consumentenbeurzen bij organisatoren en accommodaties. De cijfers over 2008 werden tijdens de Algemene Ledenvergadering van het CLC op 1 september jl. in de Beurs van Berlage in Amsterdam gepresenteerd.

Www.centrumvoorlivecommunication.nl