Internationale congressen en het coronavirus

ICCA: branche moet veerkracht en vertrouwen tonen

(Redactie) De onderzoeksafdeling van ICCA bewaakt de status van alle 1.065 vergaderingen in de ICCA Association Database die momenteel gepland staat in Azië-Pacific voor 2020:
Slechts 44 vergaderingen gepland voor Azië-Pacific worden beïnvloed door COVID-19 (4,1%). Van deze 44 vergaderingen zijn er 34 uitgesteld, 5 geannuleerd en 5 verplaatst.

ICCA-president James Rees: “Wanneer we geconfronteerd worden met onzekerheid of crisis, is het identificeren van betrouwbare en tijdige informatiebronnen cruciaal voor het nemen van verantwoorde beslissingen. We hebben onze COVID-19 liveblog samengesteld om professionalsuit de branche te helpen betrouwbare informatie te vinden over de nieuwe uitbraak van COVID-19 en om sectorgerelateerde bronnen voor bijeenkomsten te delen met de wereldwijde ICCA-gemeenschap van leveranciers en verenigingen”.

“Wij geloven dat de internationale vergaderbranche een rol kan spelen bij het vinden van een oplossing voor de huidige uitbraak van COVID-19. Internationale vergaderingen vormen het best mogelijke middel om dit en vele andere mondiale problemen aan te pakken. Als een industrie moeten we veerkracht en vertrouwen tonen door zoveel mogelijk onze voortdurende planning van activiteiten te handhaven - en waar dit niet mogelijk is, door samen te werken aan alternatieven die helpen bij het handhaven van de uitwisseling van informatie”.

IBTM Asia Pacific jaar uitgesteld 

Reed Travel Exhibitions heeft aangekondigd dat het de inaugurele editie van IBTM Asia Pacific in Singapore heeft uitgesteld tot 13-14 april 2021. Daarmee komt dus de editie van dit jaar, gepland van 6-8 april, te vervallen. 

In een reactie op de aankondiging zei Shane Hannam, Portfolio Director van IBTM Events: “Dit is geen beslissing die we licht hebben genomen; onze klanten, partners en team in Singapore hebben ongelooflijk hard aan het evenement gewerkt en hoewel het teleurstellend is om uit te stellen, is het absoluut noodzakelijk dat we prioriteit geven aan de gezondheid en veiligheid van alle betrokkenen. We zijn zeer dankbaar voor het begrip van onze klanten, partners en team, en voor de krachtige ondersteuning die we hebben gehad sinds we deze nieuwe toevoeging aan onze portfolio hebben aangekondigd. We erkennen ook dat zaken moeten doorgaan.’

Mobile World Congress geannuleerd

De Fira Barcelona in de Catalaanse hoofdstad ligt er deze week verlaten bij. Daar had het Mobile World Congress moeten plaatsvinden, veruit de grootste telecombeurs ter wereld. Maar door afzeggingen van grote telecombedrijven in verband met het coronavirus werd het evenement anderhalve week geleden geannuleerd. 
Volgens Fortune is er veel frustratie onder de 100.000 bezoekers over het terugvragen van entreegelden en betalingen voor hotelboekingen. Organisator GSMA geeft daarover nog steeds geen enkele duidelijkheid, behalve dat exposanten geen compensatie krijgen. Vliegtickets worden in de meeste gevallen al helemaal niet vergoed.
Hotels schatten het verlies op 112,4 miljoen euro. Ze probeerden de afgelopen dagen met speciale kortingen alsnog toeristen te trekken. Musea in Barcelona hebben hun prijzen met 35 procent verlaagd.

Voor exposanten is de schade minstens zo groot. MWC is in eerste instantie een handelsbeurs waar veel belangrijke contracten worden gesloten. Op de beurs worden doorgaans ook veel nieuwe producten aangekondigd. Die aankondigingen gaan voor zover mogelijk gewoon door.

RAI Amsterdam extra attent op het volgen van hygiëne voorschriften

De beurzen en congressen in de RAI Amsterdam gaan vooralsnog gewoon door, maar de standhouders en bezoekers worden wel geadviseerd gebruik te maken van o.a. handdesinfectiemiddelen die op diverse plekken te vinden zijn. Daarnaast wordt geadviseerd elkaar te begroeten met een handgebaar en/of verbaal. Even geen handen schudden dus.

Bij de RAI in Amsterdam worden de ontwikkelingen verder op de voet gevolgd.

 

"We staan in nauw contact met gespecialiseerde instanties en partners, zoals het RIVM, GGD, gemeente Amsterdam, Schiphol en KLM om tijdig maatregelen te nemen en risico’s te vermijden. De richtlijnen van het RIVM en de GGD hanteren wij als uitgangspunt voor te nemen voorzorgsmaatregelen. Deze treffen wij in samenspraak met onze klanten. Het welzijn en veiligheid van alle betrokkenen staat bij ons voorop”, laat de beursorganisator weten.

Het is dan ook niet uitgesloten dat meer maatregelen genomen worden in samenspraak met organisatoren en exposanten.

Actuele informatie bij CLC-VECTA

Branchevereniging CLC-VECTA heeft een informatiepagina  aangemaakt waar actuele informatie en ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus te vinden is. We houden alle ontwikkelingen scherp in de gaten en anticiperen daar waar nodig en mogelijk en zijn uiteraard 24 uur per dag beschikbaar voor vragen en toelichting.  

Bronnen: Noordhollands Dagblad; emerce.nl 

© Mariëtte Gillis