Testcongres 'Back to live' hoopvol en positief

De eerste praktijktest, een zakelijk congres met vijfhonderd bezoekers, was het voorzichtige begin van het loslaten van met name de 1,5 meter corona maatregel met als doel de congres en evenmentenbranche terug te brengen naar het oude normaal. Hoopvol en positief was de stemming onder de deelnemers, die over 5 dagen opnieuw getest zullen worden.

Het was weer even wennen in de foyer van het Beatrix Theater Utrecht, op maandagmiddag 15 februari, met zoveel enthousiaste deelnemers uit de branche bij elkaar. In eerste instantie twijfelend op afstand maar al snel dichter naar elkaar toe, de meesten met de rode 'Back2live'  mondkapjes voor, op 50 mensen na. Dat was ook precies de bedoeling van dit testcongres geïnitieerd door Fieldlab evenementen. Er waren drie bubbels van 250, 200 en 50 deelnemers (de laatsten dus zonder mondkapje) die elk hun eigen entree, foyer, toiletgroep en opdracht hadden. De ene groep moest zitten, de andere stond aan statafels en iedereen had een tag die nauwkeurig de afstand en de contactduur tussen hen bijhield in combinatie met video-analyse.
Daarnaast moesten alle aanwezigen een negatieve PCR test laten zien (niet ouder dan 48 uur) en werd bij binnenkomst de temperatuur gemeten. Ook werden er aan de deur steekproefsgewijs sneltesten uitgevoerd.

Er volgen nog 7 events waarbij Fieldlab op zoek is naar bouwstenen die bijdragen aan preventie en reductie van het risico van verspreiding van het Covid-19 virus. "Deze bouwstenen zijn gebaseerd op de customer journey van de deelnemers in een gecontroleerde omgeving waar de risico's zeer beperkt zijn. Echter de risico's zijn niet nul, alleen als je thuis op de sofa blijft zitten loop je geen risico", aldus hoofdonderzoeker hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss (Radboud Universiteit) en lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert. Binnen afzienbare tijd zal op basis van alle testresultaten een routekaart aan het kabinet worden aangeboden waaruit blijkt hoe we veilig en verantwoord met groepen mensen bij elkaar kunnen komen tijdens congressen en andere evenementen.

Naast testen ook een inhoudelijk programma

Alhoewel het testen het hoofddoel was van dit zakelijke congres was er ook een inhoudelijk programma met een variatie aan sprekers.
Dagvoorzitter Pauline de Wilde kwam goed beslagen ten ijs en liet meerdere malen weten hoezeer ze genoot van live, het geroezemoes van mensen in de foyer, de vibe van een echt publiek in de zaal, wat hebben we dat gemist het afgelopen jaar!

Bij dit experiment is, naast vele partijen, ook de overheid betrokken. Vandaar dat Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer het congres opende en ook zij gaf aan hoe speciaal het is om weer voor een publiek te staan. Maar ook benoemde ze hoe de sector lijdt onder deze lockdown en wat de economische gevolgen daarvan zijn. Het toverwoord is 'perspectief' en ze hoopt zelf in ieder geval over een jaar op slippers met een wit wijntje zonder beperkingen op een dance event te staan. Overigens denkt de branche dat we vanaf september weer 100% fysieke live events zullen hebben. De verhouding online en fysiek zal 25/75% worden, verwacht men.

Corporate antropoloog Jitske Kramer wijst op het belang van live evenementen omdat live ontmoetingen voor verbinding zorgen, waar nieuwe gedachten kunnen ontstaan en andere verhalen en ook die verhalen zorgen weer voor verbinding. In deze tijd van chaos hebben we hoop en perspectief nodig waardoor nieuwe ideeen en verhalen ontstaan en juist die verhalen, maar ook rituelen, bieden houvast.  
Leven we nu in een transitie of crisistijd? Als het crisis is gaan we terug naar het oude normaal, als we in een transitieperiode zitten kunnen we nu aan de slag want dan is dit de tijd waarin mogelijkheden ontstaan. Op naar het nieuwe normaal! 

Voor Albert Arp, CEO van de Jaarbeurs is het een bijzondere dag. "Iedereen uit de industrie heeft weer een beetje hoop gekregen. Hij hoopt dat het onderzoek ertoe leidt dat bijeenkomsten versneld kunnen opstarten en niet pas als iedereen gevaccineerd is en maak dan gebruik van een vaccinatiepaspoort”, aldus Albert. Voor de tweede helft van 2021 is de agenda van de Jaarbeurs helemaal vol.

Cabaretier Dolf Jansen zorgde voor een energieke onderbreking en liet des te meer voelen en zien hoe we deze ontspanning missen. Gelukkig wordt ook deze vorm van cultuur uitgetest middels een optreden van cabaretier Guido Weijers, later in de Jaarbeurs.

Menno Lanting, spreker en schrijver over innovatie, digitalisering en technologische disruptie onderschrijft het gevoel van velen dat hoe digitaler we zijn hoe meer persoonlijk contact we op prijs stellen. Wij zitten juist in een branche waar we geld willen betalen om elkaar weer te ontmoeten. We hebben inmiddels allemaal last van zoom moeheid omdat we de kleine non verbale cue's missen. Elke branche heeft een dominante logica, waarom je succesvol bent, maar het is juist de kunst om deze dominante logica te doorbreken en daarvoor is het nu de juiste tijd!

Sako Gatsjatrjan, geboren in Armenië en al vroeg geconfronteerd met crisisituaties, gevlucht naar Nederland en veel last gehad van discriminerende omstandigheden. Voor hem staat een blanco A4-tje symbool, het verleden voor een deel verkreukeld waar we ons vaak te lang op focussen. Maar er is nog steeds een deel over wat ongeschonden is, dus leer het verleden los te laten en maak je eigen keuzes en daarmee je eigen toekomstverhaal. Een verhaal over hoop.

Studenten hebben de toekomst en dagvoorzitter Pauline sluit het sprekersgedeelte af met 3 excellent event talents. Zij hebben het afgelopen jaar als een roller coaster ervaren maar voelden ook verbondenheid doordat iedereen in hetzelfde schuitje zit.
Juist nu geloven zij in de evenementenbranche omdat er nieuwe ervaringen ontstaan dus ook nieuwe, het liefst duurzame, events in welke vorm dan ook.

Als afsluiting staan 9 blazers van het jubilerende Metropole orkest op het podium met het veelzeggende nummer:

 "THE SHOW MUST GO ON"!

Foto's: Nico van Alsemgeest