#NAEH the Nobel Art of Ethical Hacking. We mochten namelijk een boek recenseren. Meestal een Klus -inderdaad met een hoofdletter- maar dit boek van journalist Gerard Janssen leest zo plezierig weg dat het echt niet op werk leek. Net als Gerard eerst had, hebben veel mensen ideeën bij hackers van jongens en meisjes, verstopt op hun zolderkamertje die, met op het darknet aangeschafte software, oude omaatjes en bedrijven aanvallen om hun zakgeld aan te vullen. Of zelfs het beeld van een betonnen kolos zonder ramen in een ver buitenland waar schimmige types -al dan niet in opdracht van ‘de’ regering- systemen hacken en stilleggen en in voorkomende gevallen ransomware installeren. En natuurlijk, voor alle duidelijkheid, die bestaan zeker.
Op een gegeven moment stuit Gerard Janssen op het verhaal van Barnaby Jack, een hacker die geldautomaten hackt. Het beroemde verhaal verteld door Jack op Black Hat in Las Vegas. Hij lijkt op mysterieuze wijze om het leven gekomen te zijn. Hierdoor nieuwsgierig geworden gaat Janssen op zoek in de wereld van Hackers. Niet bepaald een scene waar je zomaar welkom bent maar als je iets wil leren dan wordt je geholpen. Als snel blijkt dat de meeste hackers juist het vrije internet willen beschermen, een even activistische als hechte gemeenschap, met één gemeenschappelijke strijd: die voor een open, vrij en veilig internet zegt de achterflap en zo is het. ‘Over de vrijheidsstrijders van het internet’, is dan ook de ondertitel van het boek.
Hij sprak met veel hackers die hem een inkijkje gaven in de verschillende hacks die zij uitvoerden. Meestal met het doel de ander te waarschuwen dat wat die deed niet veilig was.
Bedrijven en overheden die gevoelige informatie in handen hebben, zoals bijvoorbeeld banken of energiebedrijven.” Janssen zocht hackers op in ‘hackerspaces’, plekken waar ze elkaar ontmoeten, maar ook bij conferenties en op festivals. Hij werkt aan het programma ‘met de kennis van nu’, is dichtbij een scoop over het hacken van de verkiezingen in Nederland maar helaas is RTL Nieuws hem voor. Weg scoop. Hij spreekt ook met de jongens die -eigenlijk gewoon met wat proberen- het twitter account van Trump hacken. Een paar voorbeelden slechts. Het boek leest makkelijk, als je geen voorkennis hebt is het een leuk boek maar ook als je die kennis wel hebt zijn de verschillende inside verhalen intrigerend.
Ted Walraven
Over de auteur:
Gerard Janssen (1967) studeerde natuurkunde in Delft en promoveerde in Utrecht (fysische oceanografie). Maar schrijven voor het Universiteitsblad bleek leuker te zijn dan het schrijven van een scriptie. Hij begon te schrijven voor Nederlandse kranten, tijdschriften en televisie. Voor Vrij Nederland maakte hij een serie over ‘nerds’ .Altijd bleef hij geïnteresseerd in natuurkunde. Janssen maakte een documentaire over de zoektocht naar de Quantum Computer in 2019, genaamd ‘The Race’.