We zijn met ons allen toch wel echte digi-monsters geworden. We leven digitaal, communiceren voor werk en privé digitaal en liefst door elkaar. Laten ons informeren digitaal. Informeren de ander gevraagd en vooral ongevraagd digitaal. Daten digitaal. Voeden op digitaal en maken ruzie digitaal. En dat laatste kunnen we echt heel goed is gebleken.
We zadelen de ander op met onze mening en geven vaak geen ruimte voor een weerwoord. Pakken overal te pas en vooral te onpas onze telefoon. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je in een vergadering zit en iemand het heel normaal vindt om zijn telefoon te beantwoorden. Een berichtje te sturen, even snel te mailen of weg te lopen om een heel ander gesprek te voeren. En dan is het heel normaal om daarna even te vragen waar het overleg gebleven is tijdens de (digitale) afwezigheid.
Iedere sociale gebeurtenis moet even worden vastgelegd met foto’s, een korte video of een vlog. Waarom? Je kijkt er waarschijnlijk nooit meer naar. En dan wordt deze non-informatie ook nog eens gezellig gedeeld met de goegemeente die wij ‘vrienden’ noemen of ‘connecties’, afhankelijk van het sociale medium dat wordt gebruikt. De diverse platformen worden vervuild met persoonlijke halleluja, trivialiteiten en andere onzin.
Bij veel sociale bezigheden vinden we het heel gewoon om ondertussen even onze mail te lezen en te beantwoorden of nog even iets ‘zakelijks’ door te sturen. We verwachten dan natuurlijk wel per omgaande bericht ook als is de ander vrij. Maakt niet uit. We werken 24/7.
Hoogste tijd voor digitale etiquette. Sanne Kanis en Aaron Mirck hebben samen het boekje ‘Niet appen tijdens het eten’ geschreven. Een heel leuk boek dat snel en humoristisch maar met veel kennis van zaken ingaat op de ongeschreven regels in het digitale tijdperk.
Aan de hand van digitale ergernissen en ongemakken maken ze de lezer wegwijs in een wereld van videobellen, dickpicks, opschepperige LinkedIn-posts, emojibaby’s, teleurstellende dating-apps, schermtijdoverdosis, uitgeknepen flitsbezorgers en irritante groepschats. Ideaal voor de collega die altijd te laat inbelt op een videocall, de buurman die zijn kind als influencer opvoedt of voor jezelf.
Waarschijnlijk nog leuker om cadeau te geven. Want we kennen ze allemaal. De mensen die in bovenstaand profiel passen. Gezellig de familie op bezoek. De digitale eenheid op de bank en van een gesprek is geen sprake meer. Maar ook om aan je leidinggevende te geven of aan je collega die het heel normaal vinden om je ’s avonds, in het weekend of tijdens je vakantie lastig te vallen met zakelijke dingen, die in de meeste gevallen echt wel tot de volgende dag konden wachten.
Lynn van de Steen
Over de auteurs:
Sanne Kanis is auteur en oprichter van Abel Entertainment: een studio die audiocontent produceert, zodat kinderen en families zich ook zonder scherm kunnen vermaken.
Aaron Mirck is publicist, schrijver en spreker over technologie.
Uitgever: Bot uitgevers
ISBN: 9789083256429