Met focus en trefzeker over de finish

Onze branche kent veel winnaars. Keer op keer worden topprestaties neergezet door personen, afdelingen en organisaties. Racend van project naar project gaan we voor de winst. Congressen en zakelijke evenementen organiseren is zwaar werk. Het vraagt om een goede mentaliteit, gedrevenheid, focus en heel veel doorzettingsvermogen en lef. Vallen en opstaan, maar alles met het oog gericht op de finish. Een geslaagd evenement is een euforische overwinning.

 Om je doel te bereiken en een succes van je onderneming of event te maken, is een grote mate van inzet nodig. Anticiperen op onverwachte ontwikkelingen mondiaal, regionaal, lokaal of intern. Stilstaan is geen optie als je verder wilt komen. Meedraaien, bijdraaien, voorzien, alert en constant in beweging.

Regelmatig verschijnen boeken die een vergelijk trekken met de sportwereld. Dit jaar zijn er twee bijgekomen. Beide gericht op ondernemen met een topsportmentaliteit. Hoe bereik je je droomdoelen? Wat is van belang om uitmuntend te presteren en wat maakt het verschil?

Maar ook een derde boek dat eind vorig jaar verscheen gaat over adequaat reageren. Niet achterover leunen of voorzichtig weer achteruit lopen. ‘Steeds zoeken naar balans is geen teken dat je organisatie wankel is, maar juist een teken van je wendbaarheid’.
(3 recensies)

ACE van Pauline Mulder refereert aan de wereld van toptennis en coacht de lezer tot het hoogste level. Een laagdrempelig coachingsboek met een persoonlijk verhaal dat er doorheen loopt.

Presteren op F1-niveau van Ronald Koopman. Hoe baseer je leiderschap en management op de lessen uit Formule 1. Een sport waar alles moet kloppen en details de doorslag geven.

Organiseren op je voorvoeten. Wendbaar blijven in je zoektocht naar succes. Zie het als een tennisser of bokser constant in beweging, het gewicht verplaatsend van het ene naar het andere been. Maar in tegenstelling tot de beide andere boeken, wordt hier niet uitgegaan van de wendbare ondernemer of werknemer, maar van de organisatie of het team.

Reageer je te laat dan ben je knock out!

Boekkeuze: Presteren op F1-niveau

Baseer je leiderschap en management op de lessen uit de Formule 1

 

We hebben een winnaar! Hij doet het goed ons F1-kanon Max Verstappen. Hij is pas 25 jaar oud en al meervoudig wereldkampioen met een enorme reeks overwinningen die daar omheen hangen. Hoe doet zo’n man dat toch? Wat is er nodig om zo te presteren en wat maakt het verschil? We racen ons een weg naar succesvol ondernemerschap aan de hand van Presteren op F1-niveau van Ronald Koopman. Want in velen van ons zit een winnaar. Moet je er wel heel veel moeite voor willen doen.

Het hele boek ademt snelheid, hard werken, focus, motivatie, kennis, zelfvertrouwen, eerlijkheid, toewijding, leiderschap en vooral ook heel veel lef. Oja dat zijn tevens een paar kernwoorden om te presteren op F1-niveau.

Koopman heeft voor het boek honderden citaten uit de F1 verzameld en deze onderverdeeld in 3 delen: persoon, organisatie en uitvoering. Wat een monnikenwerk, maar wat een makkelijk en snel te lezen. Je kunt het vergelijken met de prestatie van een F1-coureur die schijnbaar moeiteloos over het circuit vliegt.

Is het een biografie over Verstappen? Beslist niet. Hij is toevallig wel de regerend wereldkampioen en ook nog een Nederlander, dus ja hij komt prominent in het boek voor. Niet vreemd als je je bedenkt dat de man nog zo jong is en al op zijn 24ste voor de eerste keer wereldkampioen werd. Daar heb je toch wel heel specifieke capaciteiten voor nodig, een goed team, goede begeleiding, een toegewijde achterban en heel veel talent en mentale kracht. Want je doet het niet alleen.

Koopman toont aan de hand van de talloze uitspraken uit de F1-wereld welke capaciteiten er nodig zijn als persoon, het belang van een goede organisatie en hoe je dat allemaal laat werken. Heel hard werken, trainen. Veel vallen en vooral snel opstaan. Nooit genoegen willen nemen met minder dan winnen. Op zeer inzichtelijke wijze wordt de lezer door het boek gejaagd in vliegende vaart. Wil je sneller en niet alle quotes lezen? Ieder hoofdstuk bevat een goede samenvatting. Dat maakt het later altijd makkelijk om het boek nog eens te pakken en de onderwerpen te zoeken die op jou van toepassing zijn.

We’ve got a winner! Is dat Max.. of ben jij het toch zelf?

Lynn van de Steen

Over de auteur:
Ronald Koopman is spreker, organisatie-adviseur, trainer en auteur. Met humor, een verrassende kijk en inspirerende inzichten helpt hij organisaties. Hij ondersteunt in ontwikkeling op het gebied van klant- en prestatiegericht leiden en organiseren voor meer enthousiaste klanten en betere bedrijfsresultaten.

Uitgever: Expertboek
ISBN: 9789493277557

Boekkeuze: Organiseren op je voorvoeten

Inspiratie voor een wendbare organisatie

 

‘Steeds zoeken naar balans is geen teken dat je organisatie wankel is, maar juist een teken van je wendbaarheid’. Een organisatie die op haar voorvoeten staat, kan wendbaar, snel en zonder gedoe reageren op onvoorspelbare dynamiek in de omgeving. Een duidelijke boodschap voor deze tijd waar we heel wendbaar moesten zijn en waren, maar waar we weer terug lijken te vallen in de makkelijke comforthouding die we nog van ‘vroeger’ kenden.

Organiseren op je voorvoeten van Mark Nijssen geeft een duidelijk beeld wat je kunt bereiken als je wendbaar bent en blijft. Niet achterover leunen of voorzichtig weer achteruit lopen. Hoe veilig dat soms ook lijkt. Hij spreekt nadrukkelijk over organiseren en de organisatie en heeft het niet over de wendbare medewerkers. Dat zou nogal veel gevraagd zijn. Met alleen ‘wendbare’ of flexibele medewerkers ben je er niet. Een organisatie is veel meer dan dat en zal in zijn geheel in beweging moeten komen om vooruit te gaan. Adequaat te reageren.

Nijssen gebruikt in zijn boek de metafoor van een tennisser die aan de baseline constant zijn gewicht verdeeld van links naar rechts op de voorvoeten. Klaar om te reageren op iedere actie van zijn tegenspeler. Dat kan niet als je jezelf neerpoot als een boom en star afwacht. Zelf blijf ik in gedachten ook een bokser zien. Constant in beweging, het gewicht verplaatsend van het ene naar het andere been. Alert op de bewegingen en aanval van zijn tegenstander. Klaar om zelf aan te vallen met andere woorden in beweging te komen. Reageer je te laat dan ben je knock out!

Net als in een wendbare organisatie moet je ook af en toe even een pauze inlassen of een stapje terugdoen om de situatie te overzien. Het heeft geen zin als een dolle stier de organisatie in beweging te zetten.

Organiseren op je voorvoeten maakt duidelijk dat het niet altijd even snel hoeft. Neem de tijd om alles op een rijtje te zetten en te overzien. Zonder lui achterover te leunen. Blijf verbinding zoeken met alle lagen in de organisatie want het is wel iets dat je samen moet doen. Geef je medewerkers het gevoel dat ze waardevol zijn en dat er naar ze geluisterd wordt. Doe dat laatste dan ook zorgvuldig. En investeer in kennis. Wendbaar zijn is nooit klaar. Het is steeds weer bijstellen en reageren.

“Het boek is een inspiratiebron voor leidinggevenden en organisatieprofessionals die willen aanpakken in hun nieuwsgierigheid en creativiteit willen inzetten. Dankzij herkenbare managementpraktijken en heldere tips zorg je dat ook jouw organisatie op haar voorvoeten staat.”

Het bestaat uit drie delen die weer zijn onverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk wordt helder samengevat en geeft een aantal reflectievragen. Daarnaast wordt er ruim aandacht geschonken aan wat voor jou als leider belangrijk is.

Lynn van de Steen

Over de auteur:
Mark Nijssen is adviseur en eigenaar van De Organisatie Ontwerpers. Hij heeft de afgelopen 15 jaar onderzoek gedaan naar, en organisaties geholpen bij, wendbaar organiseren.

Uitgever: Boom
ISBN: 9789024446940

Boekkeuze: ACE

Bereik je droomdoelen met een topsportmentaliteit

 

Wil jij weten wat er allemaal in jou zit en hoe je volledig in je kracht komt? Durf jij de confrontatie met jezelf aan te gaan? Ben je echt all-in? Een deel van de flaptekst van ACE geschreven door Pauline Mulder. In 7 stappen wil zij je helpen om je droomdoelen te bereiken. Ze coacht je op een laagdrempelige manier om dat te bereiken. Met haar achtergrond als ex-topsporter leidt ze je via een no-nonsense route naar de eindstreep of beter gezegd de overwinning.

Als jong meisje leerde zij al onder hoge druk te presteren in de tennissport. Opgeven was geen optie en genoegen nemen met een tweede plaats ook niet. Het heeft haar gehard en zeer gedreven gemaakt. Dat blijkt ook uit dit boek waarin ze de lezer wil coachen de overwinning binnen te slepen, maar waar ze ook een kijkje geeft in haar persoonlijk leven. Wat heeft zij meegemaakt dat haar zo gedreven en gepassioneerd heeft gemaakt om haar doelen te bereiken. Dat ging zeker niet van een leien dakje, maar ze heeft het gered en is inmiddels een succesvol ondernemer.

Het boek is zeker geen literair hoogstandje, maar zo is het ook niet bedoeld. Met een bijna kinderlijk enthousiasme jaagt zij ons door haar ondernemers carrière. Door de hoogtepunten maar zeker ook door de vele dieptepunten. Het is nooit zwak om je falen te laten zien. Het maakt je alleen maar krachtiger. Laagdrempelig geschreven en toegankelijk. Soms een beetje erg verhalend, maar de rode draad blijft bewaard. Maak je eigen keuzes, heb lef en als je bereid bent hard te werken dan kun je veel bereiken.

ACE is niet voor de tere zieltjes onder ons bedoeld, maar voor de aanpakkers en doorzetters. In haar eigen leven heeft ze het bijltje er ook nooit bij neergegooid. Dat accepteert ze ook niet van haar kinderen en dus al helemaal niet van de lezer. Geen feel food story, maar bikkelhard om klaar te zijn voor een wereld waar machtsmisbruik, gemiste kansen of niet vastgelegde afspraken je kunnen nekken. Maar ook een wereld met geweldige kansen, uitdagingen en mogelijkheden. Dus wees voorbereid!

Pauline geeft je tips en trucs. Ze vertelt haar persoonlijke verhaal en ook haar zakelijke verhalen met BN’ers. Niet alleen succesverhalen, maar allemaal leermomenten.

Lynn van de Steen

Over de auteur:
Pauline Mulder is ex-topsporter (tennis) en succesvol onderneemster. Ze heeft een ongekende drang om iedere wedstrijd te winnen. Zij weet wat het is om onder druk te presteren. Haar droomdoel is om anderen zo krachtig te maken dat zij de beste versie van zichzelf worden.

Uitgever: AnderZ een imprint van Van Duuren Management
ISBN: 9789462962040
Onder andere verkrijgbaar bij Managementboek.nl