Hoezo ben ik een bitch en jij een leider?!

De IT girl – Hoe overleef je een door mannen gedomineerde werkvloer. Dit is de titel van een recent verschenen boek van Chantal Schinkels. Zij werkt al jarenlang in een tech-omgeving die nog steeds vooral door mannen wordt gedomineerd. Het is toch bijzonder dat dit boek in deze tijd waar we onze mond vol hebben van diversiteit en inclusiviteit nog steeds hard nodig is.

We zijn de tijd van de neanderthaler nog niet zo heel ver ontgroeid kennelijk. En het ergste? We schijnen het vaak heel gewoon te vinden. We schuiven gladjes in onze oude patronen en iedere vorm van emancipatie waar zo hard voor is gestreden, lijkt alweer verdwenen.

De noodzaak van inclusiviteit is om via verschillende invalshoeken te komen tot een goed resultaat. Vaak levert dat creatievere oplossingen dan wanneer iedereen het vanaf dezelfde kant bekijkt.

De tekst achterop de cover zegt treffend: Technische innovaties hebben veel impact op de maatschappij. En als deze innovaties bedacht worden door mannen zal daar vaak een product uitrollen dat met name geschikt is voor mannen. Zo wordt er momenteel gewerkt met gezichtsherkenning waarmee een vrouw niet wordt herkend als arts, want artsen zijn toch mannen.

Hoog tijd dat het aantal vrouwen in de techniek toeneemt. En dat lukt nog niet zo heel erg want kiezen voor techniek is één ding, carrière maken in techniek is een heel ander verhaal. De IT-wereld is nog steeds een mannenwereld. Een jongens-onder-elkaar feestje waar vrouwen niet helemaal serieus worden genomen of als onbelangrijk en onbenullig aan de kant worden geschoven. Gebeurt dat bewust? Vast niet altijd. Natuurlijk zijn er ook een heleboel goedbedoelende mannen die ervan overtuigd zijn dat ze helemaal geen vooroordelen hebben en stereotiep haantjesgedrag vertonen. Ongetwijfeld zijn die er ook. Maar in de IT-wereld zijn die dun gezaaid. Hier worden vrouwen slechts moeizaam getolereerd en hoe capabel ze ook zijn, kans om de ladder te beklimmen is er nauwelijks voor hen. Overigens zitten vrouwen zichzelf en eventueel vrouwelijke collega’s ook vaak in de weg door patronen waar ze zich makkelijk in lijken te verschuilen.

Voor veel vrouwen, ook voor hen die niet in de IT werkzaam zijn, is dit boek zeer herkenbaar. Want helaas zijn salarissen voor dezelfde functies met dezelfde opleiding en ervaring nog niet gelijkgetrokken tussen mannen en vrouwen. En worden vrouwen die hun mond open durven te doen vaak gezien als bitch, niet aardig of zelfs manwijf. Laten we het dan meteen eens hebben over promotiekansen, want dat is zeker in de IT nog een erg achtergebleven beleid. Helaas blijkt vaak volgens Schinkels dat er gekozen wordt voor een mannelijke kandidaat boven een vrouwelijke die misschien capabeler is, maar helaas geen man. Hoe communiceer je met iemand die niet op je lijkt? En vrouwen zijn toch liever deeltijdwerkers? Moeders? En carrière maken doe je als je fulltime werkt. Een idee dat Schinkels in haar boek direct ontkracht. Vrouwen zijn heel goed in staat om een carrière en een eventueel moederschap met elkaar te combineren.

Laatst zat ik met een paar mensen op een terras. Een van de mannen heeft een eigen bedrijf en klaagde steen en been over het feit dat er geen ‘goed’ technisch personeel te krijgen is. Zijn bedrijf heeft behoefte aan programmers en developers. Enthousiast geworden door het boek, riep ik direct dat er heel veel goede IT-vrouwen zijn op de arbeidsmarkt en dat hij misschien eens buiten zijn eigen mannen-netwerk moest zoeken. Een wenkbrauw schoot omhoog en een “o, werkelijk?” kwam mijn kant op. “Nou dat weet ik niet hoor, wij hebben al een secretaresse in het bedrijf”. Naadloos schoof hij van IT’er naar secretaresse. Een heel ander beroep in mijn optiek. En tot overmaat van ramp vulde hij aan: “En gelukkig is zij nogal lelijk dan krijg je ook geen gezeik met de mannen in de organisatie. Vrouwen zijn niet handig in een techbedrijf, dat leidt alleen maar af.” Hoe ga je om met zulk oergedrag? Chantal Schinkels geeft daarvoor goede handvatten in haar boek.

Een boek geschreven met veel passie. Snel en duidelijk. Hier is een vrouw aan het woord die weet waar ze het over heeft en die zich staande weet te houden in deze door mannen gedomineerde cultuur. Ze vertelt aan de hand van de opkomst van IT en de rol die vrouwen daarin hebben gespeeld. De verschillen tussen mannen- en vrouwendynamiek worden duidelijk beschreven. Het is zeker geen mopper- of klaagboek en zeker geen aanval. Integendeel. Schinkels geeft duidelijk aan dat we samen kunnen werken aan meer begrip en gelijkere kansen, maar dat vrouwen zelf ook de hand in eigen boezem moeten steken. Durf het voortouw te nemen. Wees aanwezig en steek je eigen loftrompet. Ga niet zo snel aan de kant en wordt niet onzichtbaar en pas er heel goed voor op dat je niet de werk-huisvrouw wordt die alle huishoudelijke taken mag doen en ook mag zorgen voor het bloemetje of de kaart naar zieke, rouwende of trouwende collega’s. Dan noemen ze je maar een bitch of kenau… So what?

Het boek legt uit waar we vandaan komen, hoe we er nu voor staan en hoe we door samenwerken kunnen werken aan gelijke kansen, goed geschoolde IT’ers waar gender niet belangrijk is en een fijner werkklimaat.

Lynn van de Steen

Over de auteur:
Chantal Schinkels werkt inmiddels jarenlang in een tech-omgeving. Ze helpt bedrijven met hun e-commerce activiteiten. Daarnaast is zijn spreker op diverse tech-evenementen, trainer en schrijft zij graag blogs om haar kennis te delen.

De IT girl - Hoe overleef je een door mannen gedomineerde werkvloer
Uitgever: Van Duuren Management
ISBN: 978 90 8965 563 9