Druk, drukker, drukst. Herkenbaar? We zijn vreselijk druk. Leven in de tijd van de onbegrensde mogelijkheden. Opgevoed met het credo: Als je maar hard genoeg werkt kun je alles bereiken wat je wilt. Keuzes voor onze toekomst worden al in onze hele jonge jaren voorbereid en aangestuurd. Daar wordt thuis al mee begonnen maar vanaf groep 1 op de basisschool gaat de aansturing pas goed los. Kleuteren is er nauwelijks meer bij, want zodra het kan gaan we en masse een sport doen, de noodzakelijke zwemles volgen of op club. Iedere afspraak nauwkeurig bijgehouden op de familieplanner. Overzicht is van groot belang en zo kunnen we lang vooruit plannen.
Ergens tussen generatie Z en de millennials bevindt zich de groep die geboren is zo om en nabij 1990 tot 2000. De generatie die zoekt naar grenzen binnen een generatie vol mogelijkheden. 'Generatie ooit genoeg?'. De generatie die het dragen van verantwoordelijkheid als kernbegrip ziet, zich duidelijke en regelmatig onhaalbare doelen stelt, bewuste keuzes maakt, veel tijd steekt in het maken van structuren, tijd inplant voor reflectie en af en toe een blik werpt in de spiegel. Een generatie die, met de juiste instelling en een klein beetje geluk, dromen waar kan maken.
Herkenbaar? Dan behoor jij waarschijnlijk ook tot deze generatie. Een beetje herkenbaar? Ongetwijfeld voor iedereen die hiermee in aanraking komt. Alle boven genoemde punten zijn voor de meesten van ons wel in meer of mindere mate herkenbaar.
Maar dan die generatie ooit genoeg. Deze mensen hebben het echt altijd druk, drukker, drukst. Zij zijn opgegroeid in een tijd waar social media en influencers opkwamen en zich steeds nadrukkelijker presenteerden. Geen meelopers maar wel overvoerd met indrukken van buitenaf. Hoe kan het beter? Wat kan er ook? En kijk ons toch eens even goed bezig zijn als influencer… Allemaal invloeden waar zij mee hebben moeten leren omgaan na een start als kinderen van (curling)ouders die hun pad zo goed mogelijk wilden plaveien. Die zich nog niet ‘gehinderd’ voelden door invloeden van social media. Generatie ooit genoeg heeft het grotendeels zelf uitgepuzzeld hoe ze het best kan omgaan met al die externe informatie. Geen eenvoudige klus. Dus petje af…
Zij voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen weg en houden graag de regie in eigen hand. Wel vragen ze graag advies aan anderen of hun keuzes wel de juiste keuzes zijn. Want hier kun je oneindig over blijven twijfelen en herkauwen. Dan is een adviesje hier en daar wel prettig, wat weer niet wil zeggen dat zij dat advies persé zullen volgen, maar het brengt ze wel weer een stapje verder in hun beslissingsproces.
Er worden doelen gesteld en om die te behalen nemen zij de regie ferm in de hand. Soms wat bevend, maar ze kunnen het allemaal zelf als ze maar hard genoeg werken en écht willen. En iedere stap die ze bedenken wordt zorgvuldig gepland en in de tijdlijn gezet. Naast alle andere afspraken voor werk, gezondheid, sport, sociale bezigheden, me-time (jaja dat wordt ook gepland). Als een doel wordt behaald dan passen ze hun hele schema daar weer op aan.
Generatie ooit genoeg leeft ook in de tijd van mindfulness. Dus er moet gereflecteerd worden. Lastig, heel lastig om naar jezelf en je acties te kijken zonder waardeoordeel. Wat heb ik gedaan? Hoe heb ik het gedaan? Wat was mijn emotie? Had het ook anders gekund? Natuurlijk gluurt het duiveltje van overdenken om de hoek en dat duiveltje kent vaak weer allerlei emoties. Ik had het zo moeten doen? Ik had zo moeten reageren? En dan staat ‘moeten’ weer voor de deur en verdwijnt reflectie weer door het raam naar buiten.
Is Generatie ooit genoeg dan een ‘negatieve’ generatie? Integendeel. Het is een heel intense generatie, die het graag goed wil doen. Voor zichzelf maar zich ook bewust is van het tijdsbeeld van nu en haar best doet om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Een geweldige generatie in een wereld met oneindige mogelijkheden. Met de blik naar voren en open voor nieuwe uitdagingen en avonturen. Maar soms wel eens iets té druk bezig met structuren en agenda’s waardoor het leven wordt gepland en niet meer wordt geleefd.
Er zijn vaak torenhoge verwachtingen en die kunnen hun tol eisen en dan liggen burn-outs op de loer.
Generatie ooit genoeg? Een leuk boekje met een inspirerende en zeer herkenbare inhoud.
Lynn van de Steen
Over het boek
Generatie ooit genoeg? is een boek geschreven door een groep van zeventien schrijvers. Zestien van hen behoren tot deze generatie. Zij staan allemaal anders in het leven, maar herkennen zich in grote gemene delers. Nummer zeventien zette de groep af en toe weer netjes met de voetjes op de grond. Samen schreven zij dit boek. Niet om te vertellen hoe het moet. Wel om te inspireren en om een verhelderende kijk te geven in het hoofd van deze generatie.
Hoe richt jij je leven in? Wil je een bomvolle agenda of juist meer momenten van rust? Wat is jouw droombaan? Vind je het ook moeilijk kiezen uit die eindeloze hoeveelheid mogelijkheden? Heb jij het gevoel dat je soms wordt geleefd?
Uitgever: Anderz, een imprint van Van Duuren Management
ISBN: 978 94 6296 206 4