
‘De spreekkamer is lek’ van journalist Tom Grosfeld legt de ontmenselijking bloot van de groeiende datahonger van overheid, organisaties en maatschappij. Het gaat over toenemende controledrang en de grote schending van vertrouwelijke gegevens die via allerlei protocollen en formulieren ongemerkt doorsijpelen naar overheid, organisaties en andere ‘belanghebbenden’.
‘De spreekkamer is lek’ gaat over de geestelijke gezondheidszorg. Een mooi en schrijnend voorbeeld van het zogenaamd gepseudonimiseerd verzamelen van gegevens in dit geval van ggz-personen. Pseudonimiseren is een beveiligingsmaatregel. Door persoonsgegevens te pseudonimiseren maak je het moeilijker om deze gegevens te herleiden naar personen. Moeilijker, dus niet onmogelijk. Tegenstanders van het verwerken van grote hoeveelheden data in lange en zeer onpersoonlijke protocollen vergelijken het ook wel met het schenden van een biechtgeheim.
Het gemak waarmee het medisch beroepsgeheim van behandelaren en de privacy van patiënten binnen de ggz wordt geschonden, moet ons, volgens Tom, zorgen baren. Het doel is om de zorg te verbeteren, maar kan dat wel met deze data?
Grosveld doet een oproep om privacy en vertrouwelijkheid te beschermen en dat betreft niet alleen de gezondheidszorg.
Aanmeldingsformulieren voor seminars, beurzen, congressen en andere zakelijk opgezette evenementen worden steeds langer. Er word je nog net niet gevraagd wat voor maat schoenen je draagt. En zo word je allemaal ingedeeld in handige vakjes, waar je misschien helemaal niet in past. Natuurlijk is het handig om te weten wie je evenement bezoeken, maar dat kan toch veel korter en efficiënter dan nu steeds vaker het geval is?
Datahonger? Zou daar ook een dieet voor bestaan?
Lynn van de Steen
Over de auteur:
Tom Grosfeld is journalist en schrijver. Hij schrijft voor De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en kranten als Trouw, Het Parool en het Financieel Dagblad, voornamelijk over de invloed van technologie en het kapitalisme op heo we leven.
Uitgever: Bot Uitgevers
ISBN: 9789083384894
174 bladzijden