We rennen ons rot. Zijn zo flexibel als mogelijk. Putten diep uit onze creativiteitspoel en dan is het nog niet genoeg. Of denken we dat het niet genoeg is en stellen we bijna onhaalbare eisen aan onszelf? In deze snel veranderende wereld moeten we soms op onze tenen lopen om alle ontwikkelingen bij te houden en te beantwoorden aan de verwachtingen. Soms gaat dat ten koste van onszelf. Want waar blijven we zelf in dit verhaal?
Er is veel veranderd de laatste jaren. We moeten zoveel en vooral anders. Onze basisveiligheid zowel privé als op het werk wankelt. Thuiswerken heeft een hele nieuwe betekenis gekregen zodra het geen keuze meer was maar een ‘moeten’. Op het werk veranderde veel en de druk tot presteren en overleven was en is groot. Er werd en wordt veel van onze flexibiliteit en creativiteit verwacht. En het mag gezegd worden dat is grotendeels meer dan een beetje gelukt. Nou ja dan nu nog volhouden.
En dat volhouden is een uitdaging op zich. Heel indrukwekkend hoe we meebuigen, meegroeien en doorleren. Het ene managementboek na het andere dient zich aan waarvan het een nog interessanter en bruikbaarder dan het andere. Prachtig dat deze hulpmiddelen zich aandienen in de vorm van kennis, (achtergrond)informatie, praktijkvoorbeelden enzovoorts. Ik lees ze met veel plezier! We vergeten echter het belangrijkste. Waar blijven we zelf in dit verhaal.
Die put heeft vaak een grote aantrekkingskracht en hoe makkelijk is het om daar in te vallen. Of dat altijd erg is, weet ik niet, maar het is natuurlijk wel weer zaak eruit te komen. Sterker en weerbaarder dan daarvoor. Het is belangrijk om tegenslag in de ogen te kijken. Op zoek naar onszelf. Wat dat ook mag zijn, dat ‘zelf’.
Tijd om aandacht aan onszelf te besteden. Zowel ‘Het mooiste uit de put halen’ (groeiprincipes bij tegenslagen in je leven) van Jesse Jacobs als ‘Blijf dicht bij jezelf’(en hoe doe je dat dan?) van Bert den Boer zijn fijne boeken om daarbij te helpen.
Tijd om te reflecteren en te accepteren. Beide boeken bieden een aantal testjes en oefeningen om jezelf eens flink onder handen te nemen. Leuk, leerzaam en laagdrempelig.
Lynn van de Steen
(2 recensies)
Boekkeuze: Het mooiste uit de put halen
Groeiprincipes bij tegenslagen in je leven
Twee jaar verder. Twee jaar van wereldwijde aanpassingen, maatregelen en chaos. Daar sta je dan in die compleet veranderde congreswereld. Waar is het houvast van voor die tijd? Heb ik nog een baan? Is deze veranderd? Zijn er functies bijgekomen waar rekening mee gehouden moet worden? Wat komt er nu nog op me af? En dan thuis… Alles is anders. Sommige mensen zijn er niet meer, zij zijn ons onverwacht ontvallen. Een scheiding? De thuissituatie is veranderd. Is dat fijn?
Voor de één is het een stap om vol de uitdaging aan te gaan. De schouders te rechten en met opgeheven hoofd verder te gaan. Misschien viel het allemaal wel mee en is het meeste langs je heen gegaan. Misschien viel het helemaal niet mee, maar ben je heel strijdbaar. En soms viel het helemaal niet mee en is het strijdbare verdwenen en dan raak je de grip op je evenwicht kwijt en word je dan toch in de put getrokken. Is het vat vol onverwerkte emoties zo vol dat het explodeert of implodeert. Het is maar de vraag wat erger is…
Dan is er geen houden meer aan en spiraal je in sneltreinvaart naar beneden de diepe put van depressie in. Natuurlijk is dat niet alleen het gevolg van twee jaar coronamaatregelen en spelen veel dingen al -veel- langer. Hoe ga je om met traumatische gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld ontslag, zakelijke en privé veranderingen, scheiding, ongeluk, rouwverwerking, ziekte, angst.
Jesse Jacobs leert je in haar boek ‘Het mooiste uit de put halen’ de pijn, het verdriet, de frustratie onder ogen te zien en er doorheen te gaan. Niet wegstoppen en bagatelliseren. Nee, in de ogen kijken en de emoties laten stromen. Zij vertelt hoe zij is omgegaan met een levensbepalend ongeluk en een onvervulde kinderwens. De reis die zij heeft gemaakt om hoofd en hart weer met elkaar te verbinden.
Zij legt aan de hand van de LOTUSbloem uit hoe je om kunt gaan met tegenslag.
Leren kennen van eigen patronen.
Omarmen van het leven met al haar aspecten goed en slecht.
Transparant over je binnenwereld naar de mensen om je heen.
Uitgaan van er wel is en daar perspectief aan ontlenen.
Schenken van de juiste voeding en daarmee wordt bedoeld goed zorgen voor jezelf fysiek, mentaal, emotioneel en/of spiritueel.
Aan de hand van haar eigen levensverhaal vertelt ze welke fases je door zult maken en hoe je hier als een phoenix uit de as sterker dan ooit tevoren uit kunt komen. En juist dit persoonlijke deel uit het boek, maakt het een pareltje om te lezen. Het is veel meer dan een ‘boekje met goede tips’ over omgaan met tegenslagen. Zodra je het kunt verbinden aan het verhaal dat Jacobs te vertellen heeft, gaat het leven en wordt het met de bladzijde meer herkenbaar. Het boek raakt en geeft handvatten om te groeien uit die tegenslagen in je leven.
Verwacht geen kant en klare oplossing, want je zult het toch echt allemaal zelf moeten doen. Jezelf prioriteren en even de ander op de tweede plaats zetten. Het tweede deel van het boek is een werkboek, vol met vragenlijstjes en testen. Een manier om jezelf nog een beetje beter te leren kennen en daarmee soms ook heel confronterend. Maar wat wil je nog meer… testjes… Dat vinden we toch bijna allemaal leuk om te doen. En het is een manier om de content van het boek nog beter tot je te laten doordringen.
Lynn van de Steen
Over de auteur: Jesse Jacobs is psycoloog, heeft haar eigen coachpraktijk en werkt al 25 jaar met hart en ziel als coach en teamtrainer voor tal van organisaties. Daarnaast is zij actief als relatiecoach voor particulier cliënten.
Het mooiste uit de put halen
Uitgeverij: Van Duuren
ISBN: 9789089656322
Boekkeuze: Blijf dicht bij jezelf
En hoe doe je dat dan?
Blijf vooral dicht bij jezelf en stap eens buiten je comfortzone. Wat is dan eigenlijk jezelf? En waarom moeten we buiten onze comfortzone? Wat wordt daarmee bedoeld? Wil je dat eigenlijk wel? Wat zegt het over je als je het niet doet of juist wel doet? Bert den Boer gaat in dit boek met de lezer op zoek naar wie deze eigenlijk is en daagt uit tot zelfreflectie.
Het is een dooddoener van de bovenste plank. Blijf bij jezelf. Bij iedere twijfel en onzekerheid en roep om hulp is hij er weer. ‘Het komt goed. Blijf vooral bij jezelf’. Nou daar heb je dan nogal wat aan, want dan moet je toch echt eerst op zoek naar dat ‘zelf’. En als je op zoek gaat naar ‘jezelf’ en wie jij nu eigenlijk in de kern bent, dan moet je beslist wat tijd besteden aan zelfreflectie. Dat mag ook best samen met een maatje. Hoe kijkt een ander naar jou en hoe sluit dat aan bij je eigen zelfbeeld.
Zelfreflectie mag in deze tijd toch zeker niet ondergewaardeerd worden. Het is een wezenlijke bijdrage voor je kwaliteit van leven, privé en op het werk. Dit boek is een prima hulpmiddel hierbij. Aan de hand van achtergronden, persoonlijke verhalen, columns en tal van praktische oefeningen geeft Den Boer de handvatten om aan de slag te gaan. Dat wil niet zeggen dat je als je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in wat ‘jezelf zijn’ nu eigenlijk voor jou betekent, je alleen de zonnige kant van jouw persoonlijkheid tegenkomt. De positieve, charismatische persoon die we zo graag zouden zijn. Maar ook de schaduwkant van onze persoonlijkheid. Die soms helemaal niet zo leuk lijkt, maar misschien toch wel meevalt en waar we met wat moeite iets meer zon in kunnen brengen.
En waarom moet je buiten je comfortzone treden? Is dat dan zo belangrijk? En als je dat nou eens helemaal niet wilt. Of is het meer dat we de grenzen van onze comfortzone zouden kunnen verkennen. Comfortzone…ook al zo’n nietszeggend woord tegenwoordig.
Gelukkig een boek zonder ellenlange theoretische uitleg, maar uitdagend om op zoek te gaan naar dat ‘zelf’, alleen of samen met een ander. Zelf is Den Boer geen voorstander van lange theoretische verhandelingen en kiest hij liever voor managementboeken die de mogelijkheid bieden voor identificatie. Hij haalt in het boek Socrates aan die verklaarde dat het niet-onderzochte leven het leven niet waard was.
Blijf dicht bij jezelf is een heel duidelijk en handzaam boek voor deelnemers aan coachingtrajecten. Ik heb het met veel plezier gelezen en de oefeningen gedaan en dat heeft me weer wat dichter bij mezelf gebracht.
Lynn van de Steen
Over de auteur: Bert den Boer is senior adviseur, trainer en coach. Hij is sinds 1990 actief op het gebied van organisatieontwikkeling en individuele professionele ontwikkeling. Zijn motto: ‘Het is goed als het net even anders gaat’.
Blijf dicht bij jezelf
Uitgeverij: Noordboek
ISBN: 9789056158897