Boekkeuze: Werken zonder ruis

Er is weer eens gedoe op het werk. Onbegrip, onduidelijke rolverdeling, intolerantie, intimidatie, grensoverschrijdend gedrag en bakken vol frustratie. Hij zegt… Zij doet… Niet mijn verantwoordelijkheid… Gaat vast vanzelf wel weer over… Kortom een hoop onvolwassen gedrag waar we allemaal wel eens mee te maken hebben of hebben gehad. Hetzij rechtstreeks hetzij zijdelings. Maar werken zonder ruis lijkt onmogelijk. Of toch niet?

De methode in ‘Werken zonder ruis’ van André Kalden en Myra van Zwieten probeert hier een antwoord op te geven. Iedereen wil een goede werker zijn. Datgene doen waar hij of zij goed in is. Zonder onnodige strijd, populaire groepjes en gepest. Gewoon lekker je werk doen. Dat waar jij blij van wordt. Natuurlijk wel in een veilige werkomgeving. Hoe moeilijk kan dat soms zijn.

De manager die jou dwarsboomt in plaats van steunt. De collega die er met jouw ideeën vandoor gaat. Geroddel en meer negativiteit. Het kan de sfeer op de werkvloer behoorlijk beïnvloeden. Met tegenzin naar het werk en dan uiteindelijk maar besluiten op zoek te gaan naar een andere werkgever of je ziek te melden. Want jezelf uiten op het werk wordt niet altijd gesteund en werkt vaak averechts.

Projectteams, werkgroepjes, subafdelingen in afdelingen in afdelingen... Soms draaft alles door elkaar heen als een kip zonder kop. Het is echter wel de werkgever die moet zorgen voor een goede en veilige werkomgeving. En dat kan als de rollen van alle medewerkers inclusief het management en directie volkomen helder zijn. Dat kan heel inzichtelijk worden gemaakt aan de hand van rollenkaarten. Kalden en Van Zwieten komen met een methode die aan de hand van (beeld)taal rollen en verantwoordelijkheden inzichtelijk en bespreekbaar maakt. Een heel eenvoudige methode die gericht is op het bevorderen van duidelijkheid en een positieve sfeer.Nuttig, helder en relatief eenvoudig en daarmee tijdefficiënt.

Het lijkt de zoveelste methode om structuur te brengen in onoverzichtelijke bedrijfsculturen en interne (machts)verhoudingen. Maar het geeft ook weer aan hoeveel behoefte er bestaat aan goede bedrijfsstructuren en duidelijke werkverhoudingen en verantwoordelijkheden. Niet voor niets horen we steeds meer over Ruis op het werk. MeToo is een exces hiervan, maar er vallen nog steeds heel veel mensen uit, die zich eenvoudigweg niet meer staande kunnen houden op het werk. Dit kan door een overload aan taken, maar ook door een onplezierige en onveilige werksfeer.

Werken zonder ruis leest geruisloos weg. Veel voorbeelden die de theorie goed verduidelijken. Met de oplossingen die daarbij horen. Tevens een heldere uitleg over rollenkaarten en hoe die te gebruiken. Met in de bijlage een Toolkit Rolversterking.

Lynn van de Steen

 

 

Over de auteurs:
Myra van Zwieten is cultuurpsycholoog en ontwierp diverse tools voor het bespreken van lastige kwesties. Na jarenlang aan het AMC verbonden te zijn geweest, richtte zij in 2012 met André Kalden organisatieadviesbureau De Goede Werker op. Als adviseur, trainer/coach en intervisiebegeleider helpt ze individuele professionals en team hun rollen helder te houden.

André Kalden verliet op het hoogtepunt van de eerste Internetgolf de internationale corporate wereld en werkt sindsdien als zelfstandig consultant en interim-manager. Voor opdrachtgevers uit de zorg, overheid, industrie en finance vervult hij rollen op het gebied van lijn- en projectmanagement, procesverbetering en communicatie al dan niet met een stevige ICT-component.

Werken zonder Ruis
Uitgever: Van Duuren Management
ISBN: 978 90 8965 642 1
Onder andere verkrijgbaar bij Managementboek.nl