Boekkeuze: Het kompas van de held

De held…dat ben jij! Dat kun jij zijn als je een sterk ontwikkeld moreel kompas hebt. Als je niet alleen oog hebt voor je eigen normen en waarden, maar ook echt luistert naar de ander. Jouw waarheid is niet altijd dé waarheid. Net zo min als de waarheid van de ander dé waarheid is, zoals de verhuftering van social media ons vaak wil doen geloven. Luister naar het kompas van de ander en wees nieuwsgierig naar de ander. Je zou nog wel eens verrast kunnen zijn.

Het kompas van de held is geschreven door Titia Wolf en Rick Willemsen. De samenvatting van het boek is duidelijk. We worden dagelijks geconfronteerd met collega’s die in complottheorieën geloven, met grensoverschrijdend, racistisch en seksistisch gedrag, een CEO die het met de waarheid niet zo nauw neemt en mensen die vinden dat voor henzelf andere regels gelden dan voor anderen. Hoe ga je daarmee om? Heb je direct je mening paraat en laat je die horen of hou je – omwille van de lieve vrede - je mond? Durf jij het gesprek aan te gaan? Hoe doe je dat? En vanuit welke waarden voer je dat gesprek dan? Met andere woorden: hoe ziet jouw morele kompas er eigenlijk uit?

Het gaat niet om goed of fout, maar wel over nadenken wat nou eigenlijk jouw normen en waarden zijn. Hoe jij voelt dat je je kunt verantwoorden voor je acties en hoe jij daarmee je plaats in kunt nemen in de jungle die maatschappij heet. Luister vooral naar de ander en wees nieuwsgierig naar diens beweegredenen. Durf een nieuwsgierig leider te zijn.

Het valt niet mee in deze tijd om stevig in je schoenen te staan en op te komen voor jouw morele kompas. Er gebeurt zo ontzettend veel om ons heen, zoals oorlog in Oekraïne, wel of niet vaccineren, toeslagenaffaire enz. Iedereen heeft daar een mening over en deze wordt niet altijd op een even gefundeerde of verdraagzame wijze aangedragen. Conflict ligt op de loer. Ga jij de confrontatie aan vanuit jouw morele kompas? Of neem je liever afstand om de rust te bewaren.

Het doel van de auteurs is om je te helpen op een eenvoudige manier je eigen morele kompas te vinden en toe te passen. Je krijgt de tools aangereikt om voor jezelf en in je organisatie koers te bepalen en je uit te spreken in lijn met je persoonlijke, professionele en publieke waarden. We hebben in deze tijd helden nodig die in de jungle van meningen als echte leiders vanuit een ethisch besef besluiten durven nemen, krachtige verhalen vertellen en in staat zijn goed te luisteren naar anderen.

Neem je positie in en zie hoe jij om kunt gaan met: De Betweter, De Moraalridder, De Verongelijkte en De Complotdenker. We hebben er van alle soorten ongetwijfeld voldoende in onze naaste of verre omgeving. Of ben je er stiekem zelf een…

Een overzichtelijk boek met veel voorbeelden die de theorie ondersteunen. Een praktisch deel en heel veel tips van de auteurs. Het boek kan je helpen bij het voeren van effectieve gesprekken gebaseerd op ethiek, leiderschap en storytelling. Staan voor wat je vindt, maar ook verdraagzaamheid.

Lynn van de Steen

Over de auteurs:

Titia Wolf en Rick Willemsen werken al decennia als trainer en coach op het gebied van storytelling, leiderschap en beïnvloeding. Titia zet organisatieveranderingen in gang met behulp van waardevolle persoonlijke en corporate verhalen. Rick schreef eerder boeken over authentiek leiderschap en pitchen. Vijf jaar samenwerking komt tot uiting in het boek.

Het kompas van de held
Uitgeverij Van Duuren Management
ISBN: 978 90 8965 658 2
Onder andere verkrijgbaar bij Managementboek.nl