Winterdip beïnvloedt prestaties op het werk

Hij komt er weer aan! De meest deprimerende dag van het jaar Blue Monday valt dit jaar op maandag 17 januari. Depressies en slaaptekort gaan vaak hand in hand en onderzoek heeft uitgewezen dat een tekort aan slaap een negatief effect heeft op werkprestaties. Gelukkig wordt er in januari een festival Skip de Winterdip georganiseerd.

Na de drukke en voor velen gezellige decembermaand wordt januari door velen ook wel gezien als een zwart gat waar de dagen nog grauw en donker zijn en er weinig gezelligheid in het verschiet zit. Een depressie ligt voor sommigen op de loer. Geen gezellige afleiding meer, maar weer terug naar de dagelijkse beslommeringen en die kunnen in deze tijd van pandemie en maatregelen, behoorlijk ingrijpend en spannend zijn. Slapeloze nachten liggen op de loer en die zorgen weer voor een negatief effect op de werkprestaties en dat verhoogt dan weer de winterdip en lusteloosheid.

Onderzoek
Nieuw onderzoek van organisatiewetenschapper Jakob Stollberger bewijst dat slaaptekort een negatieve invloed heeft op de dagelijkse werkprestaties doordat iemands wilskracht en motivatie afnemen. Het onderzoek toont echter aan dat dit kan worden verholpen door de gemoedstoestand van de werknemer.

Volgens de studie helpt geloven dat je wilskracht onbeperkt is je om effectief te blijven op het werk, vooral op dagen met een gebrek aan slaap. In zijn onderzoek doet Stollberger verslag van twee dagelijkse dagboekstudies met een gecombineerde steekproef van 214 werknemers en 1317 werkdagen.

Stollberger: "Hoewel het bekend is dat voldoende slaap cruciaal is voor een productieve dag op het werk, is het minder duidelijk hoe een slechte nachtrust de doeltreffendheid van werknemers beïnvloedt en wat eraan gedaan kan worden. Aan de ene kant tonen onze gegevens aan dat een gebrek aan slaap psychologische hulpbronnen zoals wilskracht en motivatie vermindert. Aan de andere kant suggereren de gegevens ook dat de instelling van werknemers over de vraag of wilskracht beperkt of onbeperkt is, een sterke invloed heeft op de prestaties van werknemers, vooral op dagen met een tekort aan slaap. Geloven dat je wilskracht onbeperkt is, kan een slechte nachtrust compenseren en een productieve werkdag voeden."

Het onderzoek, genaamd "Role of Regulatory, Affective, and Motivational Resources in the Adverse Spillover of Sleep in the Home Domain to Employee Effectiveness in the Work Domain", is geschreven in samenwerking met collega's van de Universiteit van Wuppertal, Universiteit van Amsterdam en Aston University

Winterdip en beweging
De winterdip treft jaarlijks vele Nederlanders. Hoe krijgt men nou meer energie om de grijze dagen door te komen? Energy Movement lanceert een gratis 5 daags online festival om de winterdip te verslaan.

Weinig licht, veel zin om te slapen, somberheid en constant zin om ongezond te eten. Wanneer er buiten minder daglicht is maakt ons lichaam automatisch meer melatonine aan. Dat heeft effect op uw gesteldheid, de zogeheten winterdip. Ook krijgt men minder zin om te sporten waardoor u in een vicieuze cirkel belandt van veel slapen, veel eten, weinig bewegen en somber voelen. Volgens onderzoek van Radar geeft een derde van de mensen aan tijdens de wintermaanden somberder te zijn dan normaal. 

Om de winterdip te verslaan is volgens zorggroep Rivas beweging van groot belang. Ondernemers Lotte Sukel en Alex Malone zijn daarom het online platform Energy Movement gestart, waarin ze mensen stimuleren meer te bewegen. Hierdoor voelen zij zich energieker, gelukkiger, minder somber en vinden ze een beter evenwicht tussen lichaam en geest.

“Samen is hierin het antwoord. Jezelf motiveren is lastig zonder stok achter de deur, maar wanneer je het samen doet kan dit een enorme boost zijn op je motivatie.” Legt Malone uit “150 mensen uit de online community hebben dit al bewezen en 2000 mensen dit jaar in beweging gezet! Er zijn patronen doorbroken en nieuwe gewoontes aangeleerd. Heel fijn om te zien hoe we dit samen met elkaar kunnen bereiken.” Aldus Sukel.

 

 

Van 10 tot 15 januari gaat iedereen die zich heeft aangemeld vroeg uit de veren om stap een van Energy Movement te ervaren. In de middag kan er geluisterd worden naar sprekers als Christine Beijnen (Cosmic Life), transformatiecoach Merel van de Wouden, coach Suroesh Jazayeri en nomad ondernemer Alex Malone. In de avond leer je een aantal ontspanningsoefeningen voor meer energie de volgende dag. Hiermee hopen Sukel en Malone meer mensen in verbinding te krijgen en samen in positieve energie deze winter door te komen.
Inschrijven kan hier: 'Raise Your Energy Festival'