WHO KNOWS is het overkoepelende thema van Leiden European City of Science 2022

Tijdens een succesvolle livestream met ruim 470 deelnemers is het overkoepelende thema bekend gemaakt van Leiden European City of Science 2022: Who Knows. Want wie heeft tegenwoordig de wijsheid in pacht? Wie bepaalt wat waar is? En wie weet hoe de toekomst eruitziet?

In 2022 is Leiden een jaar lang de wetenschappelijke hoofdstad van Europa. De programmavisie die is gepresenteerd, staat bol van de citizen science. Door mensen samen te brengen op basis van hun nieuwsgierigheid, worden wetenschap en samenleving in 2022 in Leiden intensief met elkaar verbonden.

Who Knows

Who Knows raakt aan de tijdsgeest, waarin velen op zoek zijn naar betrouwbare informatie terwijl de autoriteit van wetenschap tegelijkertijd ter discussie wordt gesteld. Het kan gelezen worden met een vraagteken, een uitroepteken of een (dubbele) punt. Het roept de actuele vraag op hoe de toegankelijkheid van kennis geborgd kan worden, en wat dit voor elk van ons betekent. Who Knows is ook een stevige knipoog naar ontdekkingen die nog gedaan moeten worden. Daarmee staat het symbool voor de eeuwige, door nieuwsgierigheid gedreven honger naar kennis.
Lucien Geelhoed, als intendant verantwoordelijk voor het inhoudelijke programma: “Leiden 2022 gaat een jaar lang over nieuwsgierig maken en vragen, over weetlust en het delen van kennis. Want kennis heeft waarde. Wat je weet, is wie je bent.”

Programma 2022

In 2022 is Leiden het prestigieuze Europese podium van het Nederlandse kennisveld, waarop gerenommeerde internationale wetenschappers bij elkaar komen voor lezingen, kennisuitwisseling en debat. Daarnaast wordt een interactief programma van 365 dagen opgezet in 101 wijken in Leiden en regio, onder het motto ‘Elke dag een stukje wijzer’. Het programma van Leiden European City of Science 2022 valt uiteen in drie lijnen: Contemplate, Participate en Celebrate. Een voorbeeld van de programmalijn Contemplate is het ‘EuroScience Open Forum’, het grootste interdisciplinaire wetenschapscongres van Europa dat in juli 2022 in Leiden plaatsvindt. Het project Kennis door de Wijken, waarbij intensief wordt samengewerkt met lokale initiatiefnemers, is het belangrijkste onderdeel van Participate. De programmalijn Celebrate tenslotte, biedt een podium voor het vieren van wetenschap, kennis, kunst en kunde door middel van tentoonstellingen, presentaties, awards en evenementen.

Leiden, Stad van Kennis en Cultuur

Wetenschap, kennis en kunde zitten in het DNA van Leiden; niets voor niets is het de Stad van Ontdekkingen, boordevol kennis en cultuur, kunst en wetenschap. De eeuwenoude wetenschaps- en cultuurstad wordt geroemd om haar universiteit, die met het brede aanbod internationale bekendheid geniet. Logisch dus dat Leiden in 2022 een jaar lang de wetenschappelijke hoofdstad van Europa is, met een programma van 365 dagen voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Leiden European City of Science biedt bovendien hét perspectief voor de periode na de coronacrisis. Directeur Meta Knol: “In 2022 kunnen we het publieke leven weer nieuw leven gaan inblazen. We gaan een aansprekend programma ontwikkelen waar iedereen aan mee kan doen: van internationale topwetenschappers tot lokale Willie Wortels. Zo maken we het belang van wetenschap, kennis, kunst en kunde zichtbaar door middel van lokale actie, op een nationaal podium, met een internationale uitstraling.”

Bekijk de film die gepresenteerd werd tijdens de livestream hier.

Foto: Kees Hummel