Wat is AI eigenlijk?

Aaron Mirck

Je hebt vast weleens gehoord van AI, ChatGPT of CoPilot. In een reeks artikelen (en een event, maar daarover later meer) vertelt AI-expert Aaron Mirck hoe we AI voor ons kunnen laten werken. In deze eerste editie krijg je antwoord op de vraag: wat is AI eigenlijk?

Wat is AI?

Een gangbare definitie van kunstmatige intelligentie is: ‘het vermogen van computers om taken uit te voeren waarvoor eerder menselijke intelligentie nodig was’. Denk aan het herkennen van iemands stem, het schrijven van een tekst of het vinden van de juiste informatie. AI-systemen nemen daarbij zelfstandig beslissingen of ze verbeteren hun prestaties op eigen houtje, wat de indruk wekt dat ze ‘leren’. Een computer is zelflerend dankzij zelflerende algoritmen. 

AI werkt op basis van algoritmen en data. Data is een ander woord voor gegevens. Algoritmen klinken als gigantisch complexe rekensommen en oneindige regels met code, maar in feite zijn algoritmen instructies om een bepaald doel te bereiken. Een algoritme is eigenlijk een soort opdracht. Je zou algoritmen kunnen vergelijken met een recept en data met ingrediënten. Kunstmatige intelligentie maakt gebruik van data en algoritmen, maar deze algoritmen maken zelfstandig beslissingen, zijn zelflerend of bootsen menselijke intelligentie na. 

Ook social media gebruiken AI

Social media maken gebruik van zelflerende algoritmen. Als je LinkedIn opent, dan houdt LinkedIn bij op welke berichten je klikt, wat je leuk vindt en welke accounts je volgt. Op basis van data (wat je bekijkt en leuk vindt) wordt het LinkedIn-algoritme getraind om je meer van dat soort berichten te laten zien. Dat algoritme leert op basis van jouw feedback, dus noemen we dat kunstmatige intelligentie.

Elke dag gebruiken we bijna allemaal wel een vorm van AI, bijvoorbeeld als we online iets opzoeken of iets posten op social media. Het is dan ook niet de vraag of je AI gebruikt, maar hoe en wanneer je AI gebruikt. Ook als je geen gebruikmaakt van populaire generatieve AI-tools als ChatGPT of Midjourney, is de kans groot dat je AI gebruikt. Of je nou aan het werk bent (Google), aan het chillen (Netflix) of aan het scrollen (Instagram): de kans is groot dat deze systemen gebruik maken van AI.

Wat is generatieve AI?

Generatieve AI is een vorm van AI waarmee gebruikers automatisch teksten, beelden en andere uitingen kunnen genereren. Daarom noemen we het ook generatieve AI. Er is veel aandacht voor deze vorm van AI, mede dankzij de ongekende populariteit van ChatGPT, dat in twee maanden de magische grens van honderd miljoen gebruikers wist te doorbreken. Generatieve AI is een tak van AI. Er valt daarbij onderscheid te maken tussen verschillende soorten generatieve AI-tools:

AI-chatbots zoals ChatGPT, CoPilot, Bing Chat, Llama 2 en Gemini. Je werkt met deze tools door er via een chatvenster opdrachten aan te geven. Deze chatbots zoeken online naar informatie, schrijven teksten of analyseren gegevens als je ze daar opdracht toe geeft. Deze chatbots zijn afkomstig van grote techbedrijven, die miljarden dollars in de ontwikkeling van deze tools investeren. 

Generatieve AI-tools voor specifieke taken, zoals CapCut, dat gebruikt wordt om video’s te maken. Er zijn diverse AI-tools om afbeeldingen te genereren, zoals Midjourney, Stable Diffusion, DALL-E, DreamBooth en OpenArt.AI. En AI-tools om teksten te maken, zoals Copy.ai, Jasper, Quillbot en NovelAI, dat overigens ook afbeeldingen kan maken.

Waarom heeft iedereen het over AI?

Het lijkt alsof haast iedereen ‘iets’ met AI wil. Dat komt doordat er steeds meer generatieve AI-tools zijn, die door steeds meer mensen gebruikt worden, waardoor steeds meer mensen daar ook ‘iets’ mee willen. Een paar cijfers die illustreren hoe populair generatieve AI-tools zijn geworden:

  • ChatGPT wist in twee maanden tijd honderd miljoen gebruikers te scoren. Ter vergelijking: TikTok deed negen maanden om de grens van 100 miljoen gebruikers te bereiken en Instagram deed daar zelfs 2,5 jaar over.
  • De wereldwijde investeringen in AI zijn de afgelopen jaren gigantisch toegenomen. In 2019 werd er voor het eerst meer dan honderd miljard geïnvesteerd in AI-technologie. 2021 is een voorlopig recordjaar; dat jaar werd er wereldwijd meer dan 250 miljard dollar geïnvesteerd in AI.
  • Elke maand wordt de website van ChatGPT anderhalf miljard keer bezocht. Het gebruik van de tool is in twee jaar tijd verzesvoudigd.
  • De website Future Tools houdt bij welke AI-toepassingen er voor specifieke taken zijn. Je vindt er bijvoorbeeld toepassingen om geluid te synchroniseren of om logo’s te laten maken. Eind 2023 telde de site nog zo’n 2000 tools, nu zijn er al bijna 3000 AI-tools.

De snelle ontwikkeling biedt niet alleen kansen, maar lijkt soms beangstigend. In een volgend artikel krijg je antwoord op de vraag ‘moeten we bang zijn voor AI?’. 

Aaron Mirck is een veelgevraagd spreker over AI, productiviteit en technologie. Hij schreef ‘Niet appen tijdens het eten’ (over digitale etiquette) en ‘AI, voorbij de hype’, dat een maand op #1 in de Managementboek Top 100 stond.

Lees ook