Vertrouwen in heropening Nederland

Het advies van het Outbreak Management Team om versoepelingen door te voeren in Nederland is overgenomen door Rijksoverheid. Tijdens de persconferentie deze week, liet minister president Mark Rutte weten een stap verder te willen gaan. Naast de heropening van de horeca en culturele sector, zijn vanaf nu ook evenementen onder voorwaarden mogelijk.

Ten aanzien van evenementen in Nederland zijn de volgende maatregelen relevant:

  • Doorstroomactiviteiten, zoals beurzen en tentoonstellingen, zijn toegestaan tot 22.00 uur. De capaciteit wordt vastgesteld op basis van één persoon per vijf vierkante meter (anderhalve meter maatregel), waarbij in de berekening wordt uitgegaan van maximaal 1.250 per zelfstandige ruimte.
  • Geplaceerde bijeenkomsten, zoals congressen en theatervoorstellingen, zijn toegestaan tot 22.00 uur. De capaciteit wordt vastgesteld op basis van maximaal 1/3 van de reguliere (zit-)capaciteit tot een maximum van 1.250 personen per zelfstandige ruimte.
  • Andersoortige evenementen, waarbij geen sprake is van placering of doorstroom van bezoekers zoals bij festivals, zijn vooralsnog niet toegestaan.
  • Voor alle activiteiten geldt de verplichting tot het houden van anderhalve meter afstand. De controle op een coronatoegangsbewijs (vaccinatie-, test- en herstelbewijs) is verplicht alsook triage (gezondheidsvragen). Daarnaast dient bij verplaatsing een mondkapje gedragen te worden.
  • Horeca-activiteiten vinden tot uiterlijk 22.00 uur plaats, waarbij placeren is verplicht.

Andere relevante Covid-maatregelen die in dezelfde periode gelden zijn:

  • In alle publieke binnenruimtes, zoals horeca, theater en bioscopen, is placeren verplicht.
  • De deuren van supermarkten, winkels, restaurants, bars, bioscopen, musea, theaters, concertzalen, dierentuinen en pretparken zijn open, uiterlijk tot 22:00 uur.
  • Het houden van anderhalve meter afstand blijft gelden, evenals het dragen van een mondkapje (bij voorkeur medisch – type 2) in en rond het openbaar vervoer en in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen, horeca en op luchthavens.

Natuurlijk juicht de RAI verdere versoepeling van maatregelen toe. Relevante evenementen in Nederland worden weer toegankelijk gemaakt voor (internationale) bezoekers. Alle nodige voorzorgsmaatregelen zijn getroffen om een veilig en verantwoord evenement voor alle aanwezigen te garanderen.