Van kantoortuin naar tún kantoar in Friesland

Friesland is hard op weg om een ‘Blue Zone’ te worden. Blue Zones zijn gebieden op de wereld waar de mensen gezonder zijn en langer leven dan in andere delen van de wereld. De projectorganisatie Bloeizone Fryslân werkt met gemeenten en inwoners aan een optimaal gezonde leef- én werkomgeving in de Friese steden en dorpen. Een van de belangrijkste speerpunten is Buitenwerken.

In de bloeizones van Friesland werken mensen straks geen 8 uur per dag meer binnen. Want het is al lang bekend: hoe meer frisse buitenlucht, hoe beter het is voor de mens. Voor bedrijven die werken aan duurzame inzetbaarheid van hun personeel is dit een geweldige (buiten)kans. De provincie Friesland is de buitenwerkplek bij uitstek: er is ruimte, er is nog ongerepte natuur en het buitenleven zit de Friezen in het bloed. Friesland werkt aan projecten om het buitenwerken te stimuleren en te faciliteren en om zoveel mogelijk bloeizones te creëren waar mensen in de beste condities leven, zowel thuis als op het werk. 

Vergaderen op de hei

Het is inspirerend om vergaderingen en events te houden op afgelegen natuurlocaties want het haalt mensen even uit de dagelijkse werksfeer. Toch worden brainstorms en presentaties vaak in dichte vergaderzalen gehouden, en dat kan anders. Friesland wil met de vele mogelijkheden die de provincie biedt en gaat bieden, bedrijven aanmoedigen om écht de hei op te gaan en te vergaderen tussen de bomen en de schapen midden in de natuur. Meet in Friesland gaat hiervoor zoveel mogelijk zakelijke locaties en natuurorganisaties stimuleren om het buitenwerken actief aan te bieden aan bedrijven die de hei op willen.

Veel onderzoeken tonen aan dat de natuur en de buitenlucht gezond zijn voor de mens. Gek eigenlijk, dat wij daar tijdens werkuren niet van profiteren. Bedrijven die het buitenwerken omarmen zien dat de natuur zorgt voor meer plezier op het werk. Het groen ontstrest en inspireert. Het natuurlijke licht zorgt, zelfs op bewolkte dagen, voor een betere nachtrust, dus meer energie. Meet in Friesland heeft een onderzoek gedaan onder mensen die het buitenwerken hebben ervaren. Hieruit bleek dat buitenwerken fysiek intensiever werd beleefd doordat er meer werd bewogen. Zo had men eerder de neiging om te lopen tijdens een telefoongesprek. De zintuigen werden geprikkeld wat meer alertheid en creativiteit opleverden. De deelnemers gaven verder aan dat ze de afwisseling tussen werken op kantoor, thuis en buiten plezierig vonden. Wel moesten ze wennen aan de verandering. Het werken in deze nieuwe omgeving werd niet als vanzelfsprekend ervaren en men realiseerde dat niet alle werkzaamheden buiten konden worden uitgevoerd. Het buitenwerk benodigd dus wel wat tijd en aandacht. De deelnemers gaven allen aan dat ze manieren wilden ontdekken om vaker buiten te werken. Een deelnemer was positief verrast dat ze zo gefocust kon blijven werken. Een andere zei: “Normaal kijk ik alleen maar vooruit, nu word ik in het moment getrokken door een vlinder die bij me komt zitten.” En dat is precies wat Friesland voor ogen heeft met zijn initiatief voor buitenwerken: een butterfly effect creëren, letterlijk en figuurlijk.

De start van een nieuwe manier van werken

Het bureau voor regiomarketing Meet in Friesland heeft het startsein gegeven voor buitenwerken in Friesland met de inrichting van hun eigen tún kantoar. De ontwikkeling en aanleg van deze buitenwerkplek heeft het bedrijf Buitenbomen, in samenwerking met diverse groen ontwikkelaars, op zich genomen. Met beperkte middelen en weinig ruimte zijn er volledig operationele werkplekken gecreëerd in de buitenlucht. Medewerkers nemen hun werkzaamheden de tuin in en vergaderingen worden regelmatig in de frije natuer  gehouden. Het is het begin van een nieuwe manier van werken die voor iedereen enorme gezondheidsvoordelen biedt. Met het slaan van deze eerste paal is Meet in Friesland klaar om bedrijven te helpen om buitenwerken op te zetten met een programma op maat.