Vak- en publieksbeurzen dragen in 2019 € 4 miljard bij aan Nederlandse economie

Uit de jaarlijkse branchecijfers, die door adviesbureau Respons in opdracht van CLC-VECTA worden opgesteld, komt naar voren dat vooral de vakbeurzen goed in de lift zaten en na jaren van stagnatie en zelfs daling, de aantallen beurzen (+11%), bezoekers (+10%) en exposanten (+5%) zagen stijgen. Exposerende bedrijven op vakbeurzen zorgden zelfs voor meer dan 20% omzetgroei in 2019. De gegevens onderstrepen het belang om te investeren in een spoedig herstel van de sector.
 

Het aantal en de omvang van publieksbeurzen is gedaald, hetgeen vooral veroorzaakt wordt door de afname in frequentie van beurzen. Ten opzichte van 2018 is het aantal publieksbeurzen daardoor teruggelopen van 401 naar 361 en zijn de mediumbestedingen met 13% afgenomen.

Nederlandse beurzensector goed voor € 4 miljard

De mediumbestedingen vormen het bedrag dat exposanten hebben uitgegeven aan de huur van expositieruimte. De totale bestedingen aan beurzen liggen echter vele malen hoger.
Naast vierkante meters bestaan de kosten van beursdeelname voor exposanten ook uit standbouw, standinrichting, transport, catering, personeel, entertainment, etc. Ook bezoekers geven het nodige uit aan beurzen, zoals entreegelden en cateringuitgaven op de beursvloer. Bij elkaar zijn dit de directe uitgaven en Respons heeft berekend dat de directe uitgaven van exposanten en bezoekers tijdens en op beurzen in 2019 op ruim €1,7 miljard uitkwamen en dat de sector daarmee 24.000 banen creëert. Naast de directe bestedingen zorgen beurzen ook nog voor indirecte- en uitstralingsbestedingen. Een voorzichtige schatting is dat de totale beurzensector direct en indirect tenminste € 4 miljard bijdraagt aan de nationale economie. De economische betekenis van vak- en publieksbeurzen is daarmee groot.

Zware averij door Covid-19

De verwachtingen voor de beurzensector waren aan het begin van dit jaar nog hooggespannen. Het coronavirus heeft deze verwachtingen echter ernstig verstoord. Voor vele organisatoren, accommodaties en toeleveranciers is de omzet vanaf begin maart tot nul gereduceerd. Ondanks de hoop dat beurzen vanaf dit najaar weer langzaam van start gaan, wordt er nu al rekening mee gehouden dat de sector in totaal 80% van haar omzet zal verliezen en staan duizenden banen op de tocht.
Het is volgens CLC-VECTA directeur Riemer Rijpkema dan ook van groot belang dat de beurzensector zo snel mogelijk weer rendabel kan gaan organiseren, ‘niet alleen vanwege het economisch belang van de sector zelf, maar ook omdat beurzen een belangrijke aanjager voor overige delen van de economie zijn en omzet en werkgelegenheid bij exposanten creëren’.

Beurzen Monitor

In de Beurzen Monitor staan de officiële branchecijfers van vak- en publieksbeurzen en een uitvoerige analyse van de Nederlandse beurzensector. De Respons Beurzen Monitor komt tot stand in samenwerking met en onder auspiciën van CLC-VECTA.