Subsidie voor energiebesparing

Ondernemers in de congreswereld staan nog steeds voor grote uitdagingen. Na de euforie weer open te kunnen na de lange onzekere jaren vol beperkende maatregelen staan ze voor de uitdaging van de fors gestegen en nog steeds stijgende energieprijzen. Verduurzaming is niet meer alleen iets om over na te denken, maar heeft extra prioriteit. De investeringen die daarvoor gedaan moeten worden zijn hoofdbrekers.

Energiebesparing is actueler dan ooit en energiebesparende maatregelen verdienen zich snel terug en tevens helpt het bij de verduurzaming en de doelstelling van het Klimaatakkoord. Maar hoe begin je eraan en welke maatregelen hebben voorrang. Voor deze ondernemers is subsidie beschikbaar voor advies en hulp door een gespecialiseerd adviseur. De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) is bedoeld voor ondernemingen die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing, maar daar wel mee aan de gang willen gaan.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Het bedrijf moet minder verbruiken dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit per jaar want boven die grens zijn energiebesparende maatregelen namelijk verplicht. De omvang van het bedrijf mag maximaal 250 fte zijn en de jaaromzet 50 miljoen euro. De subsidie is bedoeld voor een advies als een totaalplan voor de onderneming en niet uitsluitend gericht op één maatregel.

Samen met een adviseur kan de ondernemer aan de slag op basis van advies op maat gebaseerd op een energiescan van het bedrijf. De adviseur bekijkt de mogelijkheden voor energiebesparing, geeft advies over keuzes en biedt inzicht in de noodzakelijke investeringen, de opbrengsten, de terugverdientijd en de vermindering van CO2-uitstoot. Op basis hiervan neemt de ondernemer zelf een besluit en wordt een uitvoeringsplan opgesteld.

De subsidie voor het energieadvies én het ondersteuningstraject bedraagt 80% van de gemaakte kosten (excl. BTW) met een maximum subsidiebedrag van € 2.500 per bedrijfspand. Voor het energieadvies geldt een minimaal subsidiebedrag van € 400 en een maximum van € 750. De regeling geldt niet voor de energiebesparende maatregelen zelf. Daarvoor zijn andere ondersteuningsmogelijkheden. Aanvragen van de SVM kan tot eind september 2022.