Stemmen die klinken als echte mensen

Spraaktechnologiebedrijf DAISYS B.V. heeft menselijk klinkende stemmen ontwikkeld met kunstmatige intelligentie. Geschreven tekst wordt op een natuurlijke wijze uitgesproken en genereert nieuwe, realistische, niet bestaande stemmen. Eigenschappen van de spraak zijn naar wens aan te passen en maken het gebruik van hologrammen van gastheren en gastvrouwen een stuk realistischer door de kunstmatigheid uit de spraak te halen.

Met de toename en noodzaak van steeds meer communicatie hybride en online biedt deze ontwikkeling tal van mogelijkheden, maar ook bij fysieke evenementen waar mensen digitaal begroet worden. Eigenschappen van de spraak, zoals snelheid en toonhoogte, zijn realtime aan te passen, waardoor de stem naar wens kan worden aangepast. De branche heeft zich in hoog tempo creatief ontwikkeld en dit zou een toevoeging kunnen zijn.

“Dit is een grote doorbraak. Tot nu toe was natuurlijk klinkende spraak altijd een deepfake op basis van audiodata van professionele sprekers. Maar deepfakes in text-to-speech zijn in veel gevallen om meerdere redenen niet houdbaar. Eén reden is dat niet iedereen zijn stem wil uitlenen zonder controle te hebben over wat er mee kan worden gezegd. Met deze technologie kunnen wij nieuwe stemmen maken die klinken als echte mensen“, aldus Barnier Geerling, CEO van DAISYS. “Bovendien,” zo stelt Geerling, “wordt het toepassen van spraakgestuurde technologie met deze innovatie eenvoudiger en sneller. Het marktpotentieel is enorm, denk aan audiovisuele media waar voice-overs worden ingezet, of aan ‘pratende’ auto’s, robots of apparaten.”

De nieuwe spraaktechnologie is geschikt voor alle on- en offline omgevingen waar de menselijke stem wordt gebruikt, zoals traditionele media, smart devices, games, robots, spraakassistenten en publieke omroepsystemen.