RAI wint Zuidas Duurzaamheidsprijs 2022


Foto: Ritchie Damwijk, Zuidas Duurzaamheidsprijs

Deze week werd voor de eerste keer de Zuidas Duurzaamheidsprijs 2022 uitgereikt op de Floriade Expo. RAI Amsterdam heeft met haar inzending 'Van afval naar sociale waarde' gewonnen binnen de categorie Maatschappij. 

Inzending ‘Van afval naar sociale waarde’
Vanuit de wens om de maatschappelijke toegevoegde waarde van de RAI te vergroten en verspilling tegen te gaan, zet RAI Amsterdam zich actief in om maatschappelijke behoeften te verbinden aan onze overvloed. Ze vindt hiermee tal van mogelijkheden om dat wat over is, maatschappelijk van waarde te laten zijn. Van het verbinden van overgebleven items na evenementen door middel van een donatieprogramma aan maatschappelijke initiatieven in de regio die ze goed kunnen gebruiken. Het creatief samenstellen van gratis maaltijden voor het Legerdesheils op basis van reststromen voedsel van de business van de RAI, tot aan het verbinden van ongebruikte faciliteiten, kennis, expertise en netwerk met maatschappelijke initiatieven die hiermee geholpen zijn. Hierdoor zet zij zich in om verspilling van waarde te voorkomen en vindt kansen om maatschappelijk van betekenis te zijn.

MVO Manager Stephanie Mathas nam de prijs in ontvangst. “Een prijs waarmee wij samen overwaarde omzetten tot sociale waarde. Een prijs voor collega's, stagiaires, vrijwilligers, leveranciers, klanten en vooral ook alle betrokken maatschappelijke initiatieven die samen met ons mogelijk maken maatschappelijk van betekenis te zijn.”, aldus Mathas.

Jury
‘Dit prachtige en brede project om zoveel verschillende partijen welke op grote schaal meewerken. Verschillende groepen worden door dit initiatief met elkaar verbonden en het creëert impact op diverse gebieden en niveaus. Het verbindt verschillende instituten en de bewoners welke een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De kennis en bewustwording over het belang van voorkomen van afval en grondstoffen in de kringloop te houden, worden met dit project ook bij de tijdelijke gebruikers in Zuidas (de exposanten) onder de aandacht gebracht’.

Zuidas Duurzaamheidsprijs
In vijf categorieën zijn de Zuidas Duurzaamheidsprijs uitgereikt. De jury van de Zuidas Duurzaamheidsprijs bestaat uit Prof. dr. Jacqueline Cramer, Margreet van Gastel, Yvette Watson, Chahat Gawdi en Ruth Jansen, welke alle inzendingen met zorg doornamen. Ze zijn vol lof over de diversiteit in projecten en de veelzijdigheid van duurzaamheid in het gebied. De winnaars weerspiegelen de breedheid aan de prachtige projecten die op het brede vlak van duurzaamheid plaatsvinden in Zuidas. De organisatie van de prijs (Gemeente Amsterdam Zuid, Hello Zuidas, Green Business Club Zuidas) wil met de wedstrijd, net als met de eerdere Duurzaamheidsverslagen, een podium geven aan de diverse projecten die bijdragen aan een duurzame Zuidas en daarmee tegelijk een inspiratie zijn voor nieuwe initiatieven.