RAI breidt uit met nieuw congresgebouw aan Scheldeplein

In oktober 2013 start Amsterdam RAI met de bouw van een nieuw multifunctioneel congres/kantoorgebouw met kwaliteitsrestaurant. Dat maakte de RAI bekend op de slotdag van de vastgoedbeurs PROVADA. Het ontwerp van Benthem Crouwel Architekten wordt gerealiseerd volgens BREEAM-NL Excellent label aan de stadzijde van het RAI-complex (aan het Scheldeplein). BAM Utiliteitsbouw en Kropman Installatietechniek zijn, onder begeleiding van projectbureau Res & Smit, verantwoordelijk voor de realisatie van het multifunctionele en in duurzaamheid vooruitstrevende gebouw. Met deze nieuwe faciliteit blijft de RAI investeren in duurzame vernieuwing om haar positie als internationaal toonaangevend beurs- en congrescentrum te versterken. Het nieuwe gebouw wordt op 1 mei 2015 in gebruik genomen.


Beeld: Benthem Crouwel Architekten

Volwaardig congrescentrum
De nieuwbouw van de RAI is een ‘derde generatie beursgebouw’ waarin beurs-, congres- en kantoorfunctie verenigd zijn. Het zorgt voor een modern aangezicht van de RAI vanuit de centrumkant van Amsterdam. Functioneel is het een volwaardig congrescentrum met ontvangstlounge, congreszalen en break out rooms. Op de bovenste verdiepingen aangevuld met flexibele kantoorruimte. Tegelijkertijd biedt het gebouw een volwaardige entree voor de achterliggende beurshallen (4 en 5). De toevoeging van een kwaliteitsrestaurant maakt het concept compleet. 
 
Ontwerp van Benthem Crouwel Architekten
Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architekten heeft een ontwerp gemaakt dat, binnen de gewenste stedenbouwkundige kaders, naadloos aansluit bij het huidige complex en tegelijkertijd een nieuwe, moderne uitstraling biedt. Het nieuwe gebouw ligt in het verlengde van het onlangs als rijksmonument genomineerde Europahal. Meest in het oog springende element is, naast het atrium, de ‘groene long’ voor urban farming. Zo levert het gebouw straks de eigen groenten en kruiden voor het restaurant dat op de begane grond wordt gerealiseerd.

Duurzaam gebouw
Bij de ontwikkeling van het compacte gebouw worden de meest duurzame technieken toegepast. Amsterdam RAI streeft met haar partners  - als eerste congrescentrum in Nederland - naar BREEAM-NL Excellent niveau. Dit is het keurmerk voor duurzaamheid dat wordt beheerd door de Dutch Green Building Council (DGBC). 
 
Investeren voor internationale, meerdaagse evenementen
Amsterdam RAI heeft in het afgelopen decennium ruim € 140 miljoen geïnvesteerd in hoogwaardige eigentijdse faciliteiten voor internationale, meerdaagse evenementen. Juist deze evenementen hebben een grote economische waarde voor de regio Amsterdam. Het nieuwe gebouw aan het Scheldeplein is het eerste project dat voortvloeit uit de (Ruimtelijke) Toekomstvisie RAI. Deze visie is gezamenlijk opgesteld door Amsterdam RAI en Gemeente Amsterdam (Dienst Zuidas). Het nieuwe gebouw wordt op 1 mei 2015 in gebruik genomen.