RAI Amsterdam gaat van snacks naar biobrandstof

Een van de doelstellingen van RAI Amsterdam is het reduceren van afval en daarom is er gestart met het gebruik van frituurolie in een circulair stysteem. Gebruikte frituurolie wordt opgehaald om er biobrandstof van te maken voor vliegtuigen en andere voertuigen.

Voorheen werd een hoop plastic en karton afval gecreëerd door de  grootverpakking waar het frituurolie in werd vervoerd. Deze frituurolie werd ook minimaal één keer per week geleverd, wat niet bevorderlijk was voor de verkeersdruk. Om verantwoord verder te gaan, hebben de chefs van de RAI daarom het besluit genomen om te frituren in een circulair systeem en zijn ze een samenwerking aangegaan met Royal Smilde Natura. Vanaf heden wordt gebruikte  frituurolie volledig gerecycled. De olie wordt op RAI locatie vanuit de frituur tanks gefilterd en  teruggepompt, om hier biobrandstof van te maken. Dit gaat via een industrieel bewerkingsproces van filtering en bezinking, waar de olie wordt omgezet tot tweede generatie biodiesel of kerosine.

Voordelen

Frituren in dit circulaire systeem is een stuk minder schadelijk voor het milieu: biobrandstof uit frituurvet halen is duurzamer dan andere plantaardige opties (denk aan zonnebloemolie, soja-, palm-, of maïsolie). Dit komt omdat er geen landbouwgrond ten koste gaat voor het verbouwen van de grondstoffen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van hervulbare tanks op locatie,  waarbij verpakkingsafval tot het verleden hoort èn minder mankracht nodig is voor het uitvoeren van de arbeidsklus. In dit nieuwe systeem  wordt de olie in bulk aangeleverd en komt de leverancier nog maar maximaal zes keer per jaar langs, wat resulteert in een reductie van de verkeersdruk.